Prima pagină » Cultură-Media » 21 mai, Ziua Mondială a Ceaiului. Povestea băuturii, de la mit la sfatul nutriţionistului

21 mai, Ziua Mondială a Ceaiului. Povestea băuturii, de la mit la sfatul nutriţionistului

21 mai, Ziua Mondială a Ceaiului. Povestea băuturii, de la mit la sfatul nutriţionistului

Ceai sau cafea? Pare că cei mai mulţi oameni aleg ceaiul, asta pentru că este a doua cea mai consumată băutură la nivel mondial, după apă. ONU a declarat această zi, 21 mai, Ziua Mindiala a Ceaiului. Băutura a apărut, conform miturilor, în China secolului 10 î.H. Povestea spune că un împărat chinez stătea sub un copac, în timp ce valetul său fierbea nişte apă. La un moment dat, nişte frunze au căzut în apa respectivă, la adierea vântului. Şi aşa a ieşit…ceaiul.

Dan Ioniţă este de profesie kinetoterapeut, iar în lockdown şi-a descoperit pasiunea pentru ceai.

„Cel mai des în viaţa mea am băut ceai în aprilie şi mai 2020. De fiecare dată când beam, beam câte o cană foarte mare, cred că 500 ml avea, şi câteodată beam chiar două pe zi. Beam muşeţel, sunătoare, mentă, îmi mai puneam şi ghimbir şi adaugăm şi miere”, povesteşte el.

În 2020, la nivel mondial s-au consumat 6,3 miliarde de kilograme de ceai, iar specialiştii estimează că până în 2025 consumul va creşte până la 7,4 miliarde de kilograme. Noi, românii, bem anual ceai în valoare de peste 100 de milioane de lei, potrivit ZF.

Teodora Necula, nutriţionist, vorbeşte despre beneficiile, dar şi pericolele ceaiului.

„Chiar nu este recomandat, când omul este sănătos, să bea ceaiuri cu uz terapeutic. Acolo se recomandă ceaiurile de fructe, de imunitate. Ceai de ghimbir mai poţi să mai bei în timpul zilei între mese pentru calmarea digestiei, anti-balonare. Ţin să recomand ceaiurile mai ales în afecţiunile hepatice, în cele de vezică biliară şi de stomac. Sunt câteva plante pe care noi le avem din popor cu efecte miraculoase”, explică ea.

„Aş veni cu o recomandare: atunci când bei un ceai, să bei şi o cană cu apă. Nu mai mult de două ceaiuri pe zi. La al treilea ceaşcă, deja începi să adaugi o cană cu apă lângă cana cu ceai”, adaugă Teodora Necula.