- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nica a dipus cercetarea prealabilă a 23 de poliţişti cu funcţii de conducere
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a dipus, miercuri, declanşarea procedurii de cercetare prealabilă faţă de 23 de poliţişti cu funcţii de conducere la secţiile de poliţie din Capitală, în urma deficienţelor depistate de Corpul de control.
Nica a dipus cercetarea prealabilă a 23 de poliţişti cu funcţii de conducere
Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a anunţat că viceprim-ministrul Dan Nica, ministrul Administraţiei şi Internelor a aprobat, miercuri, raportul Corpului de Control al MAI privind activitatea desfăşurată de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), domeniile verificate fiind modul de asigurare a liniştii şi ordinii publice şi activităţile de supraveghere a grupărilor infracţionale, precum şi a găştilor de cartier.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Controlul s-a desfăşurat în perioada 4 martie - 10 aprilie 2009, la toate secţiile de poliţie şi a vizat perioada 2007-2008.
MAI precizează că în urma verificărilor au rezultat o serie de deficienţe în domeniul de ordine publică.
"Nu au fost gestionate în mod corespunzător forţele de ordine publică (poliţie şi jandarmerie), iar acţiunea acestora nu a fost derulată în sistem integrat", arată MAI.
În rezultatelor controlului, ministrul Dan Nica a dispus declanşarea procedurii de cercetare prealabilă faţă de 23 de poliţişti, toţi cu funcţii de conducere, de la nivelul secţiilor de poliţie din Capitală - şapte şefi de secţie, cinci adjuncţi şef secţie, opt şefi birou ordine publică şi trei şefi birou investigaţii criminale.
Totodată, 68 de ofiţeri ai DGPMB, toţi cu funcţii de conducere, au fost atenţionaţi - cinci şefi sector, şase adjuncţi şef sector, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, şeful Biroului Investigare grupuri criminale din Serviciul Investigaţii Criminale, 15 şefi de secţie, 13 adjuncţi şefi de secţie, şase şefi servicii de investigaţii criminale de la sectoare, doi şefi servicii de investigare a fraudelor de la sectoare, 12 şefi birouri de ordine publică, şapte şefi birouri de investigaţii criminale.
Ministerul menţionează că ineficienţa dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică este demonstrată de procentul de prindere în flagrant, care a fost de 13,47% în 2007 şi de numai 10,86% în 2008 pe linia tâlhăriilor stradale, de 5,08% în 2007 şi de 4,60% în 2008 pe linia furturilor stradale, de 3,67% în 2007 şi de numai 3,22% în 2008 pe linia furturilor din auto, de 11% în 2007 şi doar 7,14% în 2008 pe linia furturilor din buzunare, genţi şi poşete, de numărul faptelor constatate în flagrant care a fost de 3,46% în anul 2007 şi 2,72% în anul 2008 pe linia furturilor de autoturisme.
MAI arată că aceste rezultate au determinat luarea la începutul acestui an a deciziei de acţiune în sistem integrat, prin patrule mixte de ordine publică, decizie care s-a materializat în acţiunea Strada 2009, derularea acestei acţiuni crescând "în mod simţitor" procentul faptelor constatate în flagrant.
Corpul de Control a mai constatat că monitorizarea grupurilor de tip "la colţul străzii", "scară de bloc" şi "găşti de cartier" a fost necorepunzătoare.
Astfel, la nivelul Capitalei, în anul 2008 au fost identificate de către poliţiştii de ordine publică 68 grupuri de tipul "la colţul străzii" sau "scară de bloc" şi 54 de grupuri din sfera "găştilor de cartier", cu o medie de nouă grupuri pe sector.
"Cu aportul lucrătorilor de ordine publică, din cele 122 grupuri au fost destructurate 50, ceea ce presupune ca multe dintre aceste grupuri, care sunt surse potenţiale de criminalitate juvenilă, nu sunt identificate şi monitorizate în mod corespunzător", precizează MAI.
Verificările au relevat şi gestionarea necorespunzătoare la nivelul unor secţii de poliţie a modului de intervenţie pentru soluţionarea sesizărilor cetăţenilor, inclusiv al celor semnalate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: