Nicolae Badea în procesul transferurilor: Auditul şi controalele de la Dinamo nu au relevat pierderi

Preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Dinamo, Nicolae Badea, a declarat, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, că la clubul Dinamo au avut loc numeroase sesiuni de audit şi controale economice riguroase, în urma cărora nu s-au descoperit pierderi de bani.

Urmărește
8 afișări

La instanţă au dat declaraţii, miercuri, în dosarul transferurilor de fotbalişti, Nicolae Badea, preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al FC Dinamo, Marian Albu, fost trezorier al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) şi actual director economic al FC Dinamo, Florin Prunea, fost director al Direcţiei de Relaţii Internaţionale al FRF şi actual director sportiv al Astra Ploieşti şi fostul fotbalist Ion Sburlea.

Pentru termenul de miercuri fuseseră citaţi, pentru a fi audiaţi ca martori, şi fotbalistul Cristi Chivu, Denis Şerban şi Cătălin Munteanu, dar aceştia nu s-au prezentat la proces motiv pentru care instanţa a dispus emiterea unor noi citaţii pe numele lor.

Audierile au început preşedintele CA de la FC Dinamo, Nicolae Badea. Acesta a spus instanţei că la clubul Dinamo, Consiliul Director a dat mandat Direcţiei Executive a clubului pentru o sumă minimă admisă, în cadrul negocierilor pentru aducerea sau "vânzarea" fotbaliştilor, sumă sub care Executivul de la Dinamo nu putea coborî decât dacă CA ar fi dat un nou acord de coborâre a pragului minim.

Astfel, a explicat Badea instanţei de judecată, "totul era la vedere" arătând că totul s-a petrecut din cele ştiute de el "în condiţiile stabilite, referitor la plata sumelor de tranfer". Acesta a mai spus că uneori se primeau toţi banii odată, alteori, sumele de tranfer erau plătite eşalonat de cluburile străine cumpărătoare, precizând că "toate sumele din documentele de transfer, angajate contractual, au fost facturate şi achitate integral".

Întrebat de procurorul anticorupţie, prezent la proces, dacă în cazul unora dintre transferuri, Cristian Borcea, preşedintele executiv al Dinamo la acel moment, a angajat firme cu rol de intermediere a tranferurilor Badea a răspuns: "În anumite situaţii se apelează la firme care au rol de intermediar. Consiliul de Administraţie i-a dat acordul lui Cristi Borcea dar firmele nu erau ale lui Borcea. El ne raporta ce firme se luau".

În finalul declaraţiei, întrebat fiind de judecătorul cauzei dacă s-au înregistrat pierderi la clubul Dinamo în cazul tranferării unora dintre jucători, Badea a arătat că "atât din rapoartele de audit şi din evidenţele contabile şi economice ale clubului nu rezultă discrepanţe referitoare la bani sau vreo pagubă în sarcina Clubului Dinamo".

La rândul său, directorul economic al Dinamo, Marian Albu, a arătat instanţei că legislaţia sportivă din România, până în anul 2004, când a fost modificată, nu interzicea întocmirea "memorandumurilor" în cazul tranferurilor jucătorilor, acte ce asigurau fotbalistului tranferat o piaţă bună de tranfer. Acesta a arătat că după modificarea legislaţiei sportive, în anul 2004, niciun club nu a mai întocmit memorandumuri şi că toate cluburile "au respectat voinţa Legiuitorului".

Întrebat despre posibile fraude legate de tranferurile de la Dinamo şi eventuala prejudiciere a bugetului Clubului Dinamo, Albu a spus că nu se putea şi nimeni nu putea face nimic fără prezenţa FRF în cadrul tranferurilor de la Dinamo şi a tuturor celorlalte. "Prejudiciul pentru Dinamo a fost zero iar randamentul vânzărilor de jucători a fost între trei sute şi 2500 la sută", a spus Albu.

În declaraţia pe care a dat-o, Florin Prunea a arătat, legat de transferuri, că în raport de funcţia pe care o deţinea la acea vreme la FRF, el doar verifica legalitatea documentaţiei de tranfer a jucătorilor şi elibera certificatele internaţionale de tranfer, neavând o poziţie decizională privind tranferul efectiv sau sumele de tranfer.

Prunea a mai arătat că pe vremea când era preşedintele Comisiei Agenţilor de jucători, s-a autosesizat în legătură cu unele nereguli apărute în cazul jucătorului Florin Bratu. Despre acea situaţie Prunea a arătat că nu era voie ca agentul care reprezenta un jucător să reprezinte şi clubul la care acel jucător urma să se tranfere. Întrebat de procuror care sunt agenţii care au fost sancţionaţi la acea vreme cu ridicarea licenţei, Prunea a răspuns că a fost vorba de Gică Popescu şi Ioan Becali.

Instanţa va relua dezbaterile în acest proces în 11 mai.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.

DNA acuză că în calitate de preşedinte al clubului Rapid Bucureşti, Copos Gheorghe, în cursul lunii ianuarie 1999, în cazul transferului lui Dulca Cristian, ar fi ascuns contractul real de transfer, în valoare de 600.000 USD, prezentând în schimb unul fals, având ca valoare a transferului suma de 120.000 de dolari; în luna septembrie a anului 2003, acelaşi inculpat ar fi înregistrat în contabilitate suma de 100.000 de dolari drept valoare a transferului lui Bratu Florin, contractul real fiind de 2.750.000 de dolari.

În calitate de preşedinte al clubului Gloria Bistriţa, inculpatul Pădureanu Jean, la solicitarea inculpaţilor Becali Ioan şi Becali Victor, ar fi acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale jucătorilor Ganea Ionel şi Sânmărtean Lucian în favoarea firmelor olandeze de tip SRL Phoenix şi Intermark. În acest mod, transferul lui Ganea Ionel, în valoare totală de 2.000.000 de dolari a fost diminuat la suma de 600.000 de dolari - sumă înregistrată în contabilitatea clubului bistriţean, iar transferul lui Sânmărtean Lucian, în valoare totală de 600.000 de dolari, a fost înregistrat în fals ca fiind de 300.000 de dolari, inculpatul primind în contul personal suma de 105.000 de dolari de la firma Intermark, potrivit DNA.

La transferul lui Sânmărtean Lucian, arată DNA, ar fi participat şi inculpatul Popescu Gheorghe (la acea vreme angajat al firmei Becali Sport). Acesta ar fi virat banii plătiţi de clubul Panathinaikos Atena în contul firmei Intermark din Olanda. Acelaşi inculpat, alături de inculpaţii Copos Gheorghe şi Becali Ioan, ar fi contribuit la falsificarea sumei de transfer în cazul lui Bratu Florin, încasând aproximativ1.600.000 de dolari din valoarea totală de 2.750.000 de dolari a transferului, sub forma de împrumut şi în numele firmei Becali Sport.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la F.C. Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici