Nicolae Mischie, achitat într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu
Magistraţii Tribunalului Hunedoara au decis ca fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj Nicolae Mischie să fie achitat în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
Nicolae Mischie, achitat într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu (Imagine: Puiu Florinel Gureanu/Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit unei sentinţe publicate, joi, pe pagina de internet a Tribunalului Hunedoara, magistraţii au decis ca Nicolae Mischie să fie achitat pentru capetele de acuzare formulate la adresa sa şi pentru care Judecătoria Deva îl condamnase la trei ani şi jumătate de închisoare, sentinţa de atunci fiind atacată cu apel atât de către inculpat, cât şi de către reprezentanţii Parchetului.
Tribunalul Hunedoara a mai dispus ca Nicolae Mischie să nu fie nevoit să plătească daune materiale în valoare de 82.653 de lei către instituţia pe care a condus-o, Consiliul Judeţean constituindu-se parte civilă în acest proces.
"Eu am susţinut mereu că sunt nevinovat, iar acum am şi dovada. Nu au existat probe împotriva mea, totul a fost fabricat, martorii au spus la proces că au fost presiuni asupra lor şi, cu toate acestea, dosarul are 120 de volume în care nu există dovezi incriminatoare. Problema e alta, aceea că statul român a plătit sute de oameni, ofiţeri de poliţie, procurori, judecători şi experţi, care nu au deloc salarii mici, doar ca să găsească ceva împotriva mea", a declarat Nicolae Mischie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Nicolae Mischie a fost acuzat în acest dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale, ancheta procurorilor vizând modul în care Consiliul Judeţean Gorj ar fi pietruit mai multe drumuri înainte de anul 2004, precum şi felul în care a reabilitat o clădire pe care o avea în administrare. De asemenea, ancheta a vizat şi modul în care Mischie a obţinut titlul de doctor în istorie.
Judecătorii Tribunalului Hunedoara au respins apelul Parchetului Judecătoriei Deva, dosarul fiind pe rolul acestor instanţe după ce fostul preşedinte al CJ Gorj a solicitat strămutarea acestuia de pe rolul Tribunalului Gorj.
În acelaşi dosar a mai fost judecat şi omul de afaceri Florentin (Relu) Ştefănoiu, el fiind achitat încă din prima fază a procesului, la Judecătoria Deva.
Ştefănoiu a fost arestat preventiv la începutul anului 2005, pentru câteva zile, într-un alt dosar de evaziune fiscală, iar în cursul acestui an Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că omul de afaceri nu se face vinovat de faptele de care a fost acuzat.
În ianuarie 2005, Nicolae Mischie a fost arestat pentru cinci zile în dosarul în care a fost achitat de Tribunalul Hunedoara, el declarând atunci că în spatele încătuşării sale s-ar afla foştii săi colegi de partid, el fiind la acea vreme preşedinte al PSD Gorj.
Parchetul Judecătoriei Deva are la dispoziţie zece zile pentru a face recurs la sentinţa pronunţată de magistraţii Tribunalului Hunedoara.
Nicolae Mischie mai are pe rol un alt proces la Judecătoria Deva, în care este acuzat de contrabandă cu maşini şi evaziune fiscală, pentru că ar fi introdus în ţară două autoturisme pe care nu le-ar fi declarat la vamă şi pentru care nu ar fi achitat taxele aferente. Tribunalul Hunedoara îl condamnase la trei ani de închisoare, însă sentinţa a fost casată la începutul anului de Curtea de Apel Alba, dosarul fiind trimis spre rejudecare.
De asemenea, Mischie mai are pe rol un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care este acuzat de fapte de corupţie, procurorii susţinând că un om de afaceri i-ar fi modernizat trei locuinţe în schimbul obţinerii unor contracte în minerit şi energie. Mischie are o condamnare de patru ani în acest dosar şi este obligat la plata unor daune de aproape o jumătate de milion de lei, el declarând că la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie magistraţii se vor convinge că nu există probe "adevărate" împotriva sa.
Nicolae Mischie are, în prezent, o sentinţă definitivă şi irevocabilă, de un an de închisoare cu suspendare. Pedeapsa respectivă i-a fost dată lui Mischie într-un alt dosar, în care acesta a fost judecat pentru că ar fi introdus în ţară o armă de vânătoare pe care nu a declarat-o la vamă, după o vizită oficială făcută în Elveţia în 1997
Nicolae Mischie a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj între anii 1996 şi 2004, perioadă în care a condus şi filiala judeţeană a PSD. Anterior el a fost deputat de Gorj, în anul 2008 încercând, fără succes, să candideze pentru un nou mandat în colegiul 6 din Târgu Jiu, colegiu câştigat de actualul preşedinte al PSD Victor Ponta.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO