Nicolae Popa, adus la Tribunalul Bucureşti într-un dosar privind FNI, procesul a fost amânat
Nicolae Popa a fost adus la Tribunalul Bucureşti, joi, unde trebuia să se judece un dosar în care mai mulţi investitori la Fondul Naţional de Investiţii s-au constituit părţi civile în timpul urmăririi penale.
Popa le-a cerut judecătorilor să amâne cauza ca să-şi angajze un avocat, context în care instanţa i-a explicat că în raport de poziţia sa procesuală, respectiv de condamnat definitiv, nu mai are nevoie de apărare.
Dezbaterile în acest proces au fost amânate pentru data de 10 iunie, ca urmare a mai multe vicii de procedură constatate în legătură cu citarea unor firme de insolvenţă, care se ocupă de situaţia unor părţi din dosar.
Această secţiune din dosarul FNI este rejudecată la Tribunalul Bucureşti, în urma unei decizii a instanţei supreme.
Nicolae Popa ar urma să fie adus la Tribunalul Bucureşti şi vineri, în procesul în care Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului.
Problema audierii sale în acest dosar a fost ridicată în 22 aprilie, după ce Nicolae Popa a fost adus în ţară din Indonezia după mai bine de zece ani de la prăbuşirea Fondului Naţonal de Investiţii.
Instanţa a decis că el ar putea fi audiat dacă la dosar vor fi aduse toate clarificările şi vor fi depuse toate actele oficiale privind aducerea acestuia în ţară.
În dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, magistraţii instanţei supreme au decis, în 4 iunie 2009, ca Ioana Maria Vlas să execute o pedeapsă cu închisoarea de zece ani, menţinând astfel decizia Curţii de Apel Bucureşti.
Totodată, instanţa supremă i-a condamnat pe Gavril Bătrân, Mircea Costescu, Mircea Ianculescu şi Ioan Diţă la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani şi şase luni fiecare. Toţi aceştia au fost condamnaţi pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Marius Andrei a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani şi opt luni. Ceilalţi inculpaţi din dosarul prăbuşirii FNI au rămas cu pedepsele dispuse prin decizia din 18 iunie 2008 a Curţii de Apel Bucureşti.
Tot atunci, instanţa supremă a decis trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Tribunalul Bucureşti, "cu privire la părţile vătămate constituite părţi civile în faza de urmărire penală şi necitate la instanţa de fond şi de apel".
Instanţa supremă a stabilit că AVAS nu este parte responsabilă civilmente în proces, astfel că nu instituţia este obligată să îi despăgubească pe investitorii FNI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO