Video Nicolae Popa, audiat la Parchet după denunţul depus de Sebastian Ghiţă contra Laurei Codruţa Kovesi: Am relatat împrejurările în care s-a efectuat extrădarea din Indonezia

Nicolae Popa, condamnat la 10 ani şi patru luni de închisoare în dosarul prăbuşirii FNI şi eliberat condiţionat anul trecut, a ajuns, marţi, la Parchetul General, pentru a fi audiat după denunţul depus de Sebastian Ghiţă la Secţia de anchetă a magistraţilor contra Codruţei Kovesi.

Urmărește
1311 afișări

Procurorul din cadrul Secţiei de anchetă a magistraţilor desemnat să se ocupe de denunţul depus de omul de afaceri Sebastian Ghiţă contra Laurei Codruţa Kovesi este Adina Florea, respinsă de preşedintele Klaus Iohannis pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Sebastian Ghiţă susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa. Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost plătit avionul a ieşit la iveală de curând, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei. "Săptămâna trecută am aflat faptul că există un raport al Antifraudei de care n-am ştiut. La momentul acela nu am avut factura, ci doar am menţionat-o. Acea firmă a fost obligată să scoată acea factură de la cheltuieli şi acel control de la Antifraudă a făcut un raport în care a rămas menţionat numărul facturii, data, suma şi beneficiarul. Şi atunci dintr-o dată am avut dovadă", a mai spus Sebastian Ghiţă, la România Tv.

Nicolae Popa a precizat, duminică seară, că el a fost extrădat în aprilie 2011, iar factura Ministerului Afacerilor Interne a fost emisă abia în septembrie 2011.

La începutul anului trecut, Sebastian Ghiţă anunţa că aducerea lui Nicolae Popa din Indonezia s-a făcut cu un avion plătit de o firmă privată. “O firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducererea lui Nicolae Popa, fostul director FNI, din Indonezia. O firmă privată, la cererea statului român şi a doamnei Kovesi, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi aş vrea să o întreb pe Kovesi: Ce operaţiune e asta? Suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa? Doar eu? Am trimis noi poliţişti în Indonezia?”, susţinea la acea vreme afaceristul.

Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă, în anul 2000, la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, iar în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii. Popa a fost adus în ţară, din Jakarta, în anul 2011. Pe 4 septembrie 2017, el a fost eliberat condiţionat, după ce a stat în spatele gratiilor trei ani şi două luni, potrivit unei decizii a Judecătoriei Găeşti.

Poliţia, despre aducerea în ţară a lui Popa: Contractul, de peste 200.000 de lei, achitat de IGPR

Poliţia Română a negociat cu trei operatori economici în 2011 aducerea lui Nicolae Popa în ţară, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut, şi a semnat pe 14 aprilie 2011 şi achitat un contract în valoare de 234.207,30 de lei în acest sens, anunţă IGPR. 

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) anunţă, marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, după ce fostul deputat Sebastian Ghiţă a afirmat că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut bani pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, că procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne.

Negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut, precizează Poliţia Română.

"În acest caz, a fost declarat câştigător operatorul economic S.C. ION ŢIRIAC AIR S.R.L., iar serviciile achiziţionate au vizat transportul de pasageri, pe ruta Bucureşti - Jakarta şi retur. Semnarea contractului de prestare servicii şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, la data de 14.04.2011. Operatorul economic a emis factura fiscală, la data de 21.04.2011, aceasta fiind achitată de I.G.P.R., prin ordin de plată, la data de 29.04.2011", transmite Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Având în vedere faptul că legislaţia în vigoare la data respectivă stabilea în sarcina instituţiei obligativitatea de a face public anunţul de atribuire în termen de 45 de zile, la data de 26.05.2011, anunţul de atribuire nr. 107.978/26.05.2011, aferent achiziţiei în cauză, a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Poliţia mai arată că toate documentele menţionate au fost înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar informaţii pe acest subiect au mai fost comunicate public, la data de 9 ianuarie 2017, prin remiterea unui comunicat de presă de către instituţia noastră.

Nicolae Popa, după audiere: Am relatat împrejurările în care s-a efectuat extrădarea din Indonezia

Nicolae Popa, condamnat la 10 ani şi patru luni de închisoare în dosarul prăbuşirii FNI şi eliberat condiţionat anul trecut, a fost audiat marţi la Parchetul General, precizând că a relatat procurorului împrejurările extrădării sale din Indonezia, în 2011.

"Am relatat împrejurările în care s-a efectuat extrădarea mea din Indonezia", a declarat, la ieşirea de la Secţia de anchetă a magistraţilor, Nicolae Popa, refuzând să dea alte detalii.

Avocatul acestuia a precizat că are calitatea de martor. "A fost chemat în calitate de martor ca urmare a denunţului formulat de Sebastian Ghiţă. Nu cunoaştem împrejurările în care s-au săvârşit eventualele fapte.Nu cunoaştem mai mult decât a făcut domnul Ghiţă declaraţii în denunţ. Nu l-a întrebat nimic procurorul, a relatat doar nişte împrejurări", a precizat apărătorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici