Nicolae Popa, fost director FNI: "Avionul a venit gol după mine în Jakarta. A fost o extrădare atipică"

Nicolae Popa, fostul director FNI, a declarat că a fost adus în ţară cu un avion privat care plecase spre Jakarta gol. Declaraţiile vin în contextul în care Sebastian Ghiţă a spus recent că aducerera lui Popa în ţară a fost plătită de o firmă pivată.

Urmărește
8268 afișări
Imaginea articolului Nicolae Popa, fost director FNI: "Avionul a venit gol după mine în Jakarta. A fost o extrădare atipică"

Nicolae Popa, fost director FNI: "Avionul a venit gol după mine în Jakarta. A fost o extrădare atipică"

"Era un avion privat. Nu ştiu tipul. Chiar şi pentru ofiţerii de escortă, a fost o extrădare atipică, mai ales că dânşii sosiseră cu o dimineaţă înaintea extrădării mele, cu avionul de linie. Din delegaţie au făcut parte dumnealor, deci cei doi ofiţeri, un medic şi un traducător, pe care i-am urmărit în avion, când am urcat, se şi vede pe imagini. Nu a fost niciun procuror. În ceea ce priveşte aeronava, ea a venit fără ocupanţi, a venit, a aterizat la Jakarta, a fost pregătită de zbor, după terminarea ceremoniei am plecat. Am făcut escală la Cena, în India, la Dubai, nu am coborât din avion pe timpul realimentării ţi a controlului actelor de către autorităţile statelor pe teritoriul cărora am făcut escalele, am ajuns la Bucureşti, zborul a durat 17 ore. Cred că pe la 2 şi ceva noaptea am ajuns, oricum era plin de reporteri. Avionul a tras într-un hangar, am coborât din avion, am urcat în microbuzul Jandarmeriei, după ce am urcat un mascat s-a aşezat lângă mine , a venit şi un ofiţer care a spus «Domnule Popa, trebuie să vă punem şi nişte brăţări». A fost prima dată când mi s-au pus cătuşe", a declarat Nicolae Popa într-un interviu pentru postul Antena 3.

Acesta a mai afirmat că nu a fost arestat de Interpol, ci de o secţie a poliţiei indoneziene care se ocupa de securitatea cibernetică şi care în acea perioadă era în training intensiv cu agenţi ai FBI. Popa spune că urmărirea sa penală a început abia la doi ani după ce a plecat din ţară, iar momentul extrădării sale a fost ales de Traian Băsescu pentru că fostul preşedinte dorea, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, să existe o stare de emoţie colectivă pentru a recupera în faţa contracandidatului său Mircea Geoană.

“Cred că nu am fost căutat sau nu a existat interes. Eu am fost judecat si condamnat în lipsă. nu am fost niciodată cercetat, nu am dat nici declaraţie în cele două dosare în care am avut condamnări. Urmărirea penală a fost semnată de către Jurj Remus, o să îl regăsiţi peste vreo 13 ani în procesul ginerelui domnului Băsescu. (...) Nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Geoană, nu l-am văzut. Traian Băsescu, după primul tur era cu vreo şase procente în urma lui Geoană. Îi trebuia o stare de emoţie colectivă ca să recupereze handicapul. Ce era mai nimerit decât prinderea lui Nicolae Popa, groparul FNI, hoţul a sute de mii de români şi câştigarea alegerilor. Pe mine nu m-a arestat Interpol Jakarta, ci o secţie mică a Poliţiei care se ocupa securitatea cibernetică. Interpol Indonezia a aflat abia a doua zi. Ulterior, am aflat că era implicat şi un vânător de recompense”, a mai spus Popa pentru Antena 3.

În una dintre înregistrările pe care le-a făcut Sebastian Ghiţă, acesta susţine că aducerea lui Nicolae Popa din Indonezia s-a făcut cu un avion plătit de o firmă privată. “O firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducererea lui Nicolae Popa, fostul director FNI, din Indonezia. O firmă privată, la cererea statului român şi a doamnei Kovesi, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi aş vrea să o întreb pe Kovesi: Ce operaţiune e asta? Suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa? Doar eu? Am trimis noi poliţişti în Indonezia?”, susţinea Sebastian Ghiţă.

Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă, în anul 2000, la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, iar în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii. Popa a fost adus în ţară, din Jakarta, în anul 2011.

Legat de aducerea lui Popa în ţară, Poliţia Română a precizat că “procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform O.U.G.34/2006, privind achiziţiile publice. În cadrul acestor activităţi, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică. Semnarea contractului şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Costurile au fost achitate integral de către instituţie, operatorului economic câştigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne".

Documentele privind transportul lui Nicolae Popa au fost transmise parchetului, anunţă IGPR.

Precizările au venit după ce Parchetul General a anunţat că, în cadrul dosarului deschis după înregistrările lui Sebastian Ghiţă, s-a stabilit că Nicolae Popa a fost adus în România din Indonezia de Poliţia Română, toate costurile fiind suportate de această instituţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici