Nicolae Popa, mandatar ocult al lui Vântu

Tribunalul Bucureşti (TB) apreciază - în motivarea sentinţei de achitare a lui Sorin Ovidu Vântu, acuzat de falsuri în legătură cu înfiinţarea Băncii Internaţionale de Dezvoltare (BID) - că Nicolae Popa a fost un "mandatar ocult" al omului de afaceri.

Urmărește
64 afișări
Imaginea articolului Nicolae Popa, mandatar ocult al lui Vântu

Nicolae Popa, mandatar ocult al lui Vântu

"Din declaraţiile unor martori audiaţi se desprinde presupunerea că Nicolae Popa a acţionat ca un mandatar ocult al inculpatului (SOV- n.r.)", se arată în motivarea sentinţei din 18 noiembrie 2008, prin care Tribunalul Bucureşti a decis achitarea lui Sorin Ovidiu Vântu pentru fals în declaraţii şi uz de fals în dosarul privind constituirea Băncii Internaţionale de Dezvoltare (BID).

Instanţa Tribunalului Bucureşti a admis contestaţia lui Sorin Ovidiu Vântu faţă de decizia Judecătoriei sectorului 1 de condamnare la doi ani de închisoare în dosarul BID şi l-a achitat pe omul de afaceri pentru fals în declaraţii şi uz de fals.

În motivarea acestei sentinţe, deşi faptele s-au prescris, judecătorii Tribunalului Bucureşti au apreciat că SOV trebuie achitat în baza articolului 10 litera d din Codul de procedură penală (Cpp), care stipulează că "faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii" şi pentru că "fapta nu a fost săvârşită de învinuit sau inculpat, potrivit articolului 10 litera c Cpp.

Judecătorii mai arată în motivare că, deşi există un contract de mandatare încheiat între SO Vântu şi Nicolae Popa, din 1995, prin care acesta s-a declarat de acord să primească de la Vântu diverse sume de bani, pe care, conform instrucţiunilor, să le folosească pentru a cumpăra în numele său unităţi de fond FNI (Fondul Naţional de Investiţii) "această înţelegere, chiar dacă ar fi fost în scopul de a comite ilegalităţi, nu are legătura cu înfiinţarea BID".

"Întenţia încălcării unor dispoziţii legale trebuie să privească acele acte pe care mandatarul ocult urmează a le îndeplini în baza acestui mandat, în speţă, investiţiile la FNI, iar nu orice alte acte. În cauză nu poate fi considerată drept încălcarea unor dispoziţii legale imperative faptul că inculpatul a înţeles să îşi gestioneze sumele investite la FNI prin persoane interpuse. Chiar din cuprinsul rechizitoriului, se deduce că probele administrate în anchetă nu au demonstrat implicarea acestuia în devalorizarea fondului", se precizează în motivarea sentinţei.

De asemenea, instanţa arată că nu s-a putut clarifica de ce cererile răscumpărărilor de unităţi de fond la FNI au fost făcute de SOV, deşi nu era titularul carnetului de investitor. Judecătorii au ajuns la concluzia că Nicolae Popa era mandatarul lui Vântu, ţinând cont şi de declaraţia Ioanei Maria Vlas care a declarat ca martor că acesta era "mâna dreaptă" a lui SOV.

"Nu a rezultat fără putinţă de tăgadă că inculpatul a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului împrejurarea că deţinea unităţi de fond la FNI", se mai arată în documentul citat.

Citeşte şi

Sorin Ovidiu Vântu, achitat în dosarul privind constituirea BID

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici