- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.12.2013, 17:50)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolăescu: Da, sunt lipsuri în spitale. Efectele reformei vor apărea, probabil, din 2016
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, joi, că spitalele din România au lipsuri majore, care datează de 23 de ani şi care se doreşte să fie înlăturate prin reforma în sănătate, efectele acesteia urmând să fie simţite, probabil, începând din 2016.
Urmărește
234 afișări
Nicolăescu: Da, sunt lipsuri în spitale; efectele reformei vor apărea, probabil, din 2016
Nicolăescu a vorbit joi, la semnarea unui protocol cu Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, despre lipsurile din sistemul sanitar şi necesitatea reformării acestuia, după ce jurnaliştii au semnalat faptul că în tot mai multe spitale nu au medicamente, exemplificând cu unităţi sanitare din Bucureşti, Craiova şi Iaşi.
"Eu nu sunt ipocrit ca alţii. Şi o spun răspicat ca să înţelegeţi şi dumenavostră şi toţi cei care sunt ipocriţi. Aceste lucruri se întâmplă în România de ani de zile. Cine astăzi inventează că a decoperit roata, este treaba lui. Unii sunt însă mai ipocriţi decât alţii. Eu vreau să fiu un om cinstit şi sincer şi corect. Da, sunt lipsuri în spitalele din România. Pentru asta vrem să facem reformă, nu pentru altceva. Nu pentru că ni s-a năzărit nouă să facem reformă", a spus ministrul Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar: VOTEAZĂ AICI
-
Casele de pariuri din SUA îl consideră favorit la alegeri pe Donald Trump
-
Italia se înarmează. Guvernul intenţionează să cheltuiască 8,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de tancuri
-
Românii ar putea plăti mai puţine taxe pe salariu
Eugen Nicolăescu a subliniat, de asemenea, că este nevoie de reformă pentru că în multe spitale banii nu sunt cheltuiţi cum trebuie şi pentru că unii manageri nu fac ceea ce trebuie.
"Facem reformă pentru că ştim că în foarte multe spitale banii se consumă cum nu trebuie. Ştim că sunt manageri care nu fac ceea ce trebuie, ştim că în foarte multe locuri banii sunt cheltuiţi nepotrivit. Deci ştim tot. Mai ştim că oamenilor li s-a spus că li se dă tot, pe degeaba, ceea ce ştim foarte bine că nu este adevărat", a adăugat el.
Pe de ală parte, ministrul a spus că dacă nu ar fi plăţi informale, sistemul ar avea bani suficienţi.
"Dacă nu ar fi plăţi informale, ar fi bani suficienţi în sistem. Ştim foarte bine aceste lucruri, de ani de zile. Încercăm să micşorăm din ele, iar un proces de reformă durează ani de zile, iar important este să îl începem. Dovadă că l-am început, 2007-2008. Acum vrem să-l reluăm. Este mult mai greu acum. (...) Încercăm, prin viitorul pachet de bază, să micşorăm fenomenul. Iar dacă toate lucruile se vor derula aşa cum le-am anticipat, le-am planificat, în 2016 ar trebui ca ceea ce astăzi este regulă generală să devină excepţie", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la pachetul de servicii medicale, precizând că ultima formă a acestuia este "aproape gata" pentru a fi lansată în dezbatere publică, însă nu poate estima o dată pentru intrarea în vigoare.
"Pachetul este legat, de fapt, tot ceea ce facem este legat de buget. Noi nu ştim când o să apară bugetul. Ca atare, nu pot spune 1 ianuarie, 1 februarie, 1 martie, pentru că nu ştiu când legea bugetului va fi validă", a explicat Nicolăescu.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a spus, cu acelaşi prilej, că o reformă durează între 15 şi 25 de ani, potrivit specialiştilor internaţionali.
Tot Astărăstoae a subliniat că, dacă nu ar fi fost plăţile informale, exodul medicilor ar fi fost mult mai mare.
"Dar pentru a începe să funcţioneze, trebuie înlăturate inechităţile, prin toate mecanismle. Dacă nu erau plăţile informale, am fi avut 7.000 de medici care ar fi plecat în străinătate. Şi atunci, dacă dorim să nu fim ipocriţi, trebui să creăm un cadru legislativ în care şi aceste plăţi să fie cuantificate. Este mijlocul de şantaj că oricând poţi fi arestat, şantajat. Condiţionarea actului - da, este un lucru grav, dar când văd că se înfierează cu mânie proletară plăţile infomale...Dacă nu ar fi fost aceste plăţi, vă garantez că, în acest moment, în spitalele din România nu ar fi fost 14.200 de medici, ci cinci-şase mii de medici", a afirmat preşedintele CMR.
Citește pe alephnews.ro: Putin a anunțat un nou exercițiu strategic de antrenament nuclear, care include lansări de rachete
Citește pe www.zf.ro: Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hezbollah l-a numit pe Naim Qassem în funcția de secretar general, după asasinarea fostului lider al organizației, Hassan Nasrallah
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Daniela Iliescu, acuzată că și-a cumpărat de pe Shein rochia purtată la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Prima reacție
CANCAN.RO
Colțul de Rai aflat la doar 45 de minute de București. Stațiunea e renumită pentru aerul curat și pentru mâncarea gustoasă
GANDUL.RO
Ajutor financiar în bani pentru români începând cu 1 noiembrie. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe