Nicolăescu, despre potenţiale conflicte de interese în rândul medicilor: Nu este luată nicio decizie

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, joi, cu privire la potenţialele conflicte de interese în rândul medicilor, că "nimeni nu atentează la nimeni", iar eventualele măsuri în această privinţă vor fi luate numai după evaluări şi discuţii cu organizaţiile profesionale şi de pacienţi.

Urmărește
167 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu, despre potenţiale conflicte de interese în rândul medicilor: Nu este luată nicio decizie

Nicolăescu, despre potenţiale conflicte de interese în rândul medicilor: Nu este luată nicio decizie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Nicolăescu a ţinut să clarifice, într-o declaraţie de presă făcută la Guvern, problema posibilelor conflicte de interese sau incompatibilităţi ale medicilor care lucrează atât în sistemul privat, cât şi în cel de stat.

"Ministerul Sănătăţii, în raportul prezentat miercuri Guvernului, a constatat că există asemenea situaţii, cazuri la limita legii, de potenţiale incompatibilităţi şi conflicte de interese sau posibile fraude ale banului public. Nu este luată nicio decizie în această privinţă. Numai după evaluări profunde ne vom duce într-o anumită direcţie", a precizat ministrul Sănătăţii.

În acelaşi context, Eugen Nicolăescu a spus că îşi propune să discute cu organizaţiile profesionale din Sănătate şi cu cele de pacienţi, pentru a vedea care sunt măsurile ce se impun. "Nimeni nu atentează la nimeni", a subliniat ministrul, în finalul declaraţiei de presă.

Potrivit raportului prezentat de Ministerul Sănătăţii (MS) în şedinţa de miercuri a Executivului, mulţi medici din serviciile publice au şi cabinete private sau sunt angajaţi ai unor furnizori particulari de servicii de sănătate, astfel de situaţii trebuind analizate şi din perspectiva unui potenţial conflict de interese, mai ales dacă un doctor ocupă şi o funcţie de conducere.

Sesizări numeroase primite din partea pacienţilor reclamă multe aspecte negative ale unor astfel de situaţii, toate desfăşurându-se în defavoarea sistemului public şi contribuind substanţial la utilizarea ineficientă şi, de cele mai multe ori, nejustificată, a fondurilor publice pentru sănătate, s-a arătat în raport.

MS a mai precizat că majoritatea cabinetelor private, în care lucrează aceiaşi medici angajaţi în spitale, au contracte cu casele de asigurări de sănătate, ceea ce le dă dreptul de a emite trimiteri pentru tratamente în spital, care sunt decontate de asigurările publice de sănătate. Se generează, astfel, o cerere nu întotdeauna justificată de servicii spitaliceşti, mult mai costisitoare pentru sistem, s-a mai arătat în documentul MS.

Dubla calitate de angajat a personalului medical permite şi exploatarea inversă a circuitului pacienţilor: cei care se prezintă în serviciile publice (inclusiv la serviciile de ambulanţă) sunt îndrumaţi, sub diferite motive, să se adreseze unităţilor private în care acelaşi personal medical este angajat, potrivit documentului citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici