Nicolăescu: Din 2008, servicii de prevenire a cancerului şi diabetului

Ministerul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a anunţat că Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei va oferi servicii de prevenire a cancerului, diabetului, precum şi servicii de planificare familială, continuând astfel un program româno-american, desfăşurat pe şase ani.

Urmărește
10 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Din 2008, servicii de prevenire a cancerului şi diabetului

Nicolăescu: Din 2008 vor sunt oferite servicii de prevenire a cancerului şi diabetului

Programul "Inţiativa pentru Sănătatea Familiei din România 2001 - 2007", care a început în 2001 prin memorandumului de înţelegere între Guvernul american şi cel al României, în care americanii au investit 19 milioane de dolari, s-a încheiat miercuri oficial.

Programul a vizat ca serviciile de planificare familială şi contraceptivele să fie accesibile, să informeze populaţia de existenţa acestora şi să formeze specialişti în domeniu.

"Ministerul Sănătăţii a decis să includă serviciile de planificare familială şi de asistenţă a gravidei în pachetul de servicii de bază pentru populaţia asigurată, cât şi în pachetul minimal pentru populaţie, iar Casa de Asigurări de Sănătate plăteşte aceste servicii", a spus Vasile Ciurchea, preşedintele Case Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Programul din fiecare judeţ a vizat existenţa furnizorilor de servicii medicale instruiţi, distribuirea gratuit a contraceptivelor şi informarea populaţie privind dreptul la consiliere şi contracepţie.

Chiar dacă ajutorul american s-a sfârşit, ministerul este hotărât să ducă mai departe eforturile. Astfel, demintarul a anunţat că Programul naţional de evaluarea a stării de sănătate a populaţie va asigura din a doua jumătate a anului 2008 serviciile de planificare familială.

"Programul de evaluare urmăreşte prevenţia şi se va dezvolta pe prevenţie în ceea ce priveşte cancerul şi diabetul, dar şi pe ceea ce înseamnă planificare familială şi contracepţie.", a spus ministrul, precizând că programul va avea caracter permanent.

"Vom începe probabil cu cancerul de col-uterin cel mai frecvent la femei. Vom începe şi cu teste de papa Nicolau, dar sunt foarte costisitoare, de aceea s-a hotărât ca prevenţia să fie pentru început pentru cinci ani, astefel încât să includem toate femeile cu risc de cancer de col uterin.", a continuat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici