- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolăescu: Inspecţia Sanitară din MSP verifică unităţile alimentare din zona şcolilor
Inspecţia Sanitară din Ministerul Sănătăţii face controale, între 29 septembrie şi 10 octombrie, la toate societăţile comerciale din unităţile de învăţământ, pentru a verifica dacă este respectat ordinul privind lista alimentelor nerecomandate, a declarat, vineri, ministrul Eugen Nicolăescu.
Nicolăescu: Inspecţia Sanitară din MSP verifică unităţile alimentare din zona şcolilor (Imagine: Mediafax Foto)
Demnitarul a anunţat, vineri, la videoconferinţa cu prefecţii, că a considerat necesar ca Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), prin reprezentanţii săi în teritoriu, să se implice activ în punerea în aplicare a Ordinul privind Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, publicat, luni în Monitorul Oficial şi care este în vigoare de joi.
"Ordinul este elaborat în temeiul legii pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar", a precizat ministrul Sănătăţii în videoconferinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Ministrul Nicolăescu a precizat că începând din 18 septembrie, toate societăţile comerciale din unităţile de învăţământ au obligaţia să respecte ordinul ministrului şi să comercializeze numai produsele care respectă prevederile acestui act.
Ordinul conţine două părti, una referitoare la alimentele care se distribuie sau se comercializează în şcoli şi una referitoare la principiile care trebuie respectate şi respectiv modul în care se prepară alimentele în unităţile în care copiii servesc masa, a explicat ministrul Sănătăţii.
"Scopul vizat de acest act normativ este în primul rând unul educaţional, de creare în rândul copiilor, care sunt la vârsta de receptivitate maximă, a unui comportament nutriţional sănătos pe termen lung. Pentru verificarea respectării prevederilor noului act normativ, în perioada 22 - 26 septembrie, Inspecţia Sanitară de Stat din MSP va pregati o acţiune temetică de control care va viza verificarea respectării prevederilor legii", a spus ministrul Eugen Nicolăescu.
El a adăugat că obiectivele urmărite în cadrul controlului vizează verificarea comercializării alimentelor în incinta unităţilor de învăţământ, pregătirea meniurilor în blocurile alimentare şi cantinele din incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, cât şi verificarea conformităţii alimentelor distribuite pe sistemul catering.
Măsurile care vor fi luate în caz de nerespectare a dispoziţiilor vor consta în retragerea de la consum a produselor neconforme, avertismente şi amenzi. De asemenea, se vor prescrie termene de remediere a deficienţelor constatate, urmând ca ulterior să fie verificate prin noi acţiuni de control.
Controalele vor fi realizate de către Inspecţiile sanitare de stat judeţene şi cea a municipiului Bucureşti, în perioada 29 septembrie - 10 octombrie, iar raportarea rezultatelor trebuie făcută până în 14 octombrie.
În lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor sunt incluse prăjiturile, bomboanele, acadelele, hamburgerii, pizza, produsele tip patiserie, cartofii prăjiţi, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, mezeluri grase, chips-uri, biscuiţi săraţi, covrigei, sticks-uri sărate, snacks-uri, alune sărate, seminţe sărate şi alte produse similare. Sunt interzise în şcoli şi alimentele neambalate (excepţie fac bananele si citricele) sau cele neetichetate.
De asemenea, este interzis orice tip de băutură răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate.
Lista MSP ţine cont de faptul că, în România, copiii petrec în unităţile de învăţămant între patru şi şase ore zilnic, timp în care trebuie să beneficieze de o gustare care să le aducă aproximativ 10 la sută din aportul caloric necesar pentru o zi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO