- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolăescu: Managerii care acceptă majorarea preţului la medicamente suportă diferenţa de preţ
Managerii spitalelor care acceptă, prin act adiţional, majorarea preţului la medicamente peste valoarea prevăzută în catalogul naţional vor suporta diferenţa de costuri din veniturile proprii, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu.
Nicolăescu: Managerii care acceptă majorarea preţului la medicamente suportă diferenţa de preţ
Ministrul Sănătăţii a făcut această declaraţie în urma unor informaţii potrivit cărora distribuitorii şi importatorii de medicamente fac presiuni asupra managerilor de spitale pentru majorarea preţului la anumite medicamente cu valori cuprinse între 10 şi 12 la sută.
"Am auzit de mai mult timp despre campania distribuitorilor şi importatorilor de majorare a preţurilor la medicamente, în baza unor acte adiţionale", a precizat Nicolăescu.
Ministrul a precizat că în acest caz sunt două situaţii. Prima vizează medicamentele care în urma licitaţiilor au un preţ mai mic decât cel din CANAMED (catalogul naţional al medicamentelor).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
"În acest caz, preţul la medicamente poate fi majorat, legal, pentru a ajunge la valoarea din CANAMED", a spus Nicolăescu.
A doua situaţie vizează creşterea ilegală a preţurilor la medicamente, respectiv cele al ror preţ a fost stabilit la un anumit nivel prin ordin de ministru.
"Este vorba despre medicamentele ale căror preţuri au fost stabilite la un anumit nivel încă din mai 2007, valoarea lor fiind menţinută neschimbată şi pentru primele cinci luni ale lui 2008, în baza a două ordine de ministru. Managerii care vor accepta majorarea preţului la medicamente, deşi ordinul de ministru a stabilit valoarea acestora, vor suporta diferenţa din propriul buzunar", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Directorul medical al Spitalului "Marie Curie", Radu Tăbăcaru, a primit o înştiinţare din partea unor companii prin care este informat că preţul la unele medicamente va creşte cu 10-12 la sută, întrucât este foarte greu să fie menţinute preţurile la nivelul celor din 2007.
La rândul lui, managerul Spitalului "Caritas", Bogdan Jansen, a spus că distribuitorii şi importatorii vin să schimbe regulile în timpul jocului. "Vom căuta al doilea medicament din lista celor care au participat la licitaţii, cu aceeaşi acţiune terapeutică, dar care costă mai puţin", a precizat Jansen.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat, vineri, un Ordin prin care a dispus ca preţurile la medicamente să rămână neschimbate încă trei luni, începând cu 1 martie.
"De fapt, ordinul semnat vineri prin care au fost îngheţate încă trei luni preţurile la medicamente nu este altceva decât o prelungire a unui alt ordin din mai 2007. Mai concret, din luna a 5-a a anului trecut preţurile au fost ţinute blocate deşi aproape tot anul 2007 euro a avut o valoare scăzută", preciza Eugen Nicolăescu.
La începutul lui 2008 ministrul a semnat un ordin prin care a anunţat că preţurile la medicamente rămân neschimbate până în 29 februarie. Această hotărâre a stârnit nemulţumirea importatorilor şi distribuitorilor de medicamente care au ameninţat cu blocarea livrărilor întrucât valoarea euro atinsese 3,7 lei.
La ameninţările acestora, ministrul Sănătăţii a răspuns cu controale inopinante, în perioada 31 ianuarie-1 februarie, în câteva farmacii şi depozite. Primele semnale au arătat că nu există o criză a medicamentelor. Ulterior, respectiv în săptămâna 11-16 februarie, ministrul a dispus un amplu control la nivel naţional în farmacii şi depozite.
"Din datele primite până acum şi după discuţia pe care am avut-o cu conducerea Direcţiei farmaceutice a MSP am hotărât să menţinem încă trei luni respectiv martie, aprilie, mai preţurile neschimbate la medicamente", a adăugat ministrul Sănătăţii.
El a precizat că, dacă vor fi blocate livrările de medicamente către farmacii şi spitale, va cere extinderea controalelor prin implicarea Gărzii Financiare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO