Nicolăescu: Medicii români nu vor mai putea migra uşor după ce s-au specializat pe banii statului

Medicii din România nu vor mai putea părăsi sistemul la fel de uşor ca până acum, a declarat, sâmbătă, la Petroşani, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaăscu, adăugând că ministerul pe care-l conduce lucrează la un act normativ în acest sens.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Nicolăescu: Medicii români nu vor mai putea migra uşor după ce s-au specializat pe banii statului

Nicolăescu: Medicii români nu vor mai putea migra uşor după ce s-au specializat pe banii statului

Nicolăescu a spus că Ministerul Sănătăţii lucrează la un act normativ prin care să crească exigenţele legate de condiţiile în care cadrele medicale specializate pe banii statului să poată profesa în străinătate.

Potrivit ministrului, în sistemul medical românesc se întregistrează un deficit de personal medical la nivelul mai multor specializări (ATI, neuropsihiatrie, medicină de urgenţe), din totalul de 48.000 de persoane active, 2.500 beneficiind de certificate de conformitate, act ce le permite să profeseze în străinătate.

„Trebuie să legalizăm obligativitatea de a rămâne în sistem dublul perioadei în care s-au specializat. În acest sens vom elabora o ordonanţă de urgenţă sau o lege, după caz”, a spus Nicolăescu.

În cursul anului trecut, 2.500 de persoane din sistemul sanitar românesc au solicitat Ministerului Sănătăţii eliberarea de certificate de conformitate.

Potrivit ministrului, 1.000 dintre acestea lucrau deja peste hotare, actul fiindu-le necesar pentru a intra în legalitate în statele în care se află.

„Dintre ceilalţi 1.500, numai 500 se află în situaţia de a pleca din ţară, restul solicitând eliberarea certificatului pentru situaţii în care li s-ar putea oferi alternativa de a profesa în altă parte”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, decizia specialiştilor de a părăsi sistemul medical românesc este justificată prin lipsa condiţiilor în care aceştia trebuie să-şi desfăşoare activitatea sau prin nivelul scăzut al salariilor.

„Investiţiile ultimilor ani îmbunătăţesc şi condiţiile de muncă ale personalului medical. În ceea ce priveşte salarizarea acestuia, trebuie să amintim de o creştere a salariilor cu peste 60 de procente în cei trei ani de guvernare. Şi aceasta este o modalitate de a le demonstra că ne pasă de soarta lor (a cadrelor medicale – n.r)”, a explicat Nicolăescu, adăugând că în perioada următoare va fi rediscutată şi modalitatea de recompensare în funcţie de performanţe a personalului medical.

„Nu este normal ca un medic ce lucrează de dimineaţa până seara într-o unitate medicală să câştige la fel ca unul care vine la program normal şi apoi îşi continuă activitatea în cabinet privat”, a mai spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici