- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.10.2013, 15:16)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolăescu: Pentru rezolvarea unei probleme de sănătate nou apărute sunt suficiente 2-3 consultaţii
Pentru rezolvarea unei probleme de sănătate nou apărute se anticipează că sunt suficiente, în medie, două-trei consultaţii la medicul de familie şi, dacă este necesar, până la trei consultaţii la specialist, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Urmărește
418 afișări
Nicolăescu: Pentru rezolvarea unei probleme de sănătate nou apărute sunt suficiente 2-3 consultaţii (Imagine: Shutterstock)
"Pachetul de bază nu este gândit pe persoană sau pe număr de consultaţii, ci pe episoade de îngrijire. Un episod de îngrijire înseamnă consultaţiile şi serviciile de care este nevoie pentru ca pacientul să fie tratat sau, dacă e vorba de o boală cronică, să ţină boala sub control şi să nu permită agravarea. Astfel, pentru fiecare episod nou apărut, adică pentru fiecare îmbolnăvire, pacientul primeşte un set de servicii. Cineva care, de exemplu, se îmbolnăveşte de trei ori într-un an, în episoade diferite, va primi de trei ori serviciile medicale, pentru fiecare caz în parte sau ori de câte ori este nevoie", a spus Eugen Nicolăescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ministrul Sănătăţii a precizat că pentru rezolvarea unei probleme de sănătate nou apărute, respectiv un diagnostic nou de boală acută, se anticipează că sunt suficiente, în medie, două-trei consultaţii la medicul de familie.
De asemenea, în cazul în care este necesar, la acestea se pot adăuga până la trei consultaţii pentru aceeaşi problemă la medicul specialist, precum şi câte un set de investigaţii şi proceduri ţintite, atât la recomandarea medicului de familie, cât şi a specialistului.
În cazul pacienţilor care nu se prezintă la control, prin pachetul de bază, asistentul medical comunitar va constitui veriga între aceştia şi medicul de familie, pe care îl va informa despre modificările majore din starea de sănătate a pacienţilor, a adăugat Nicolăescu.
Nicolăescu a mai spus că, până acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar după aplicarea noului pachetul de bază va fi oferit pacienţilor acces mai uşor la tratament prin medicul de familie şi de ambulatoriu, iar finanţarea acestor două segmente va creşte.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că, prin pachetul de bază, medicilor de familie li se dă posibilitatea să acorde o gamă mai largă de servicii. De asemenea, va creşte şi numărul serviciilor acordat în ambulatoriul de specialitate.
Eugen Nicolăescu a subliniat că un lucru foarte important este introducerea unui set de consultaţii preventive gratuite şi pentru adulţii care nu au probleme de sănătate.
Întrebat ce trebuie să facă în plus medicul de familie pentru pacient, începând cu 1 februarie 2014, ministrul Sănătăţii a spus că acesta va oferi servicii diversificate.
"Prin noul pachet de servicii i se permite medicului de familie creşterea, diversificarea serviciilor oferite prin recomandarea anumitor analize pentru boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare - AVC, diabet, cancere, boala renală cronică, depresiile şi altele, care în prezent puteau fi recomandate doar de medicul specialist. Ştim că în unele zone numărul specialiştilor este destul de mic, iar medicii de familie pot aprecia, în urma investigaţiilor, dacă pacientul are cu adevărat nevoie de specialist. Apoi, nu se mai pune omul pe drumuri doar pentru o investigaţie de rutină, de exemplu la diabet investigaţia este hemoglobină glicozilată. Aveam situaţii cu sute de pacienţi care invadau cabinetul unui diabetolog ca să li se prescrie investigaţia respectivă. De acum încolo, vom da posibilitatea şi medicului de familie să ofere această analiză", a explicat ministrul Sănătăţii.
Nicolăescu a adăugat că pentru toţi pacienţii înscrişi pe liste, medicul de familie va trebui să acorde consultaţii de prevenţie astfel încât persoanele cu risc de boală să fie depistate din timp şi consiliate sau investigate în funcţie de afecţiune.
Potrivit ministrului, toţi adulţii sănătoşi cu vârste între 18 şi 39 de ani vor avea dreptul la un set de investigaţii gratuite şi la una-două consultaţii succesive preventive la medicul de familie o dată la trei ani, pe lângă consultaţiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate.
După 40 de ani, vârsta de la care riscurile de îmbolnăvire cresc semnificativ, numărul consultaţiilor cu rol de prevenţie pentru adulţii sănătoşi va fi de unu-trei pe an, pe lângă consultaţiile la care pot apela atunci când intervine o problemă nouă de sănătate.
Pachetul de servicii medicale de bază este structurat pe mai multe capitole şi vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.
Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie.
Pachetul de bază, al cărui proiect a fost lansat marţi de Ministerul Sănătăţii şi se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentanţilor MS.
Realizarea pachetului este prevăzută în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe