Nicolăescu: Preţurile medicamentelor ar putea chiar să fie reduse

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că, în pofida acţiunilor distribuitorilor de medicamente, există posibilitatea ca preţurile medicamentelor să fie reduse, pentru că există modalităţi de ascundere a unor profituri în preţuri.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Preţurile medicamentelor ar putea chiar să fie reduse

Nicolăescu: Preţurile medicamentelor ar putea chiar să fie reduse (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul a spus că are informaţii legate de existenţa unor rezerve de preţ şi că pe baza acestora ar putea opta pentru schimbarea metodologiei de calcul al preţurilor medicamentelor.

"Am mai multe informaţii că sunt o serie de rezerve de care până acum n-am ştiut. Încercăm să fundamentăm aceste informaţii şi dacă ele se vor adeveri, cum cred că se vor adeveri, atunci chiar vom face o reducere de preţuri la medicamente. Nu vă pot spune cât, când şi cum. Dar există o asemenea informaţie", a declarat Nicolăescu.

"Nu vorbim de stocuri de medicamente aici, vorbim de modalităţi de stabilire a preţurilor şi modalităţi de ascundere a unor profituri în preţuri. Şi acolo putem noi să intervenim ca autoritate publică, poate schimbând chiar metodologiile de calcul al preţurilor. E o metodologie veche, de mai mulţi ani, care după opinia mea ascunde foarte multe lucruri în favoarea importatorilor şi distribuitorilor", a completat ministrul.

El a susţinut că distribuitorii nu au argumente cu care să îl convingă că trebuie să majoreze preţurile la medicamente şi că, dacă aceştia vor încerca să provoace o criză, ministerul are şi "alte pârghii de control" a pieţei medicamentelor.

Eugen Nicolăescu a adăugat că, la nevoie, se va apela la compania de stat Unifarm, care este companie de import şi distribuţie.

Ministrul a susţinut că în varianta de calcul a preţurilor medicamentelor actuală, acceptată în 2002 de fostul ministru Daniela Bartoş, "sunt foarte multe rezerve de preţ ascunse".

"Depinde de cum se calculează preţul, de la ce porneşti. Porneşti de la un preţ de import pe care-l declară importatorul într-un anume fel, porneşti de la un preţ comparabil cu o ţară, două sau trei din Uniunea Europeană sau cu 12, porneşti de la preţ de catalog, porneşti de la preţ de producător, sunt multe variante de calcul. Doamna Bartoş în 2002 a acceptat o variantă, CIP-ul, adică preţul importatorului la intrarea în ţară. Eu cred că acolo sunt rezerve ascunse foarte multe. Acum de acolo am nişte informaţii că s-ar putea să găsim nişte rezerve. Recalculăm şi refacem informaţiile pe care le avem, să vedem: sunt rezerve, ce rezerve sunt şi cum le putem noi utiliza", a spus ministrul.

Nicolăescu a ţinut să sublinieze că în acţiunile sale nu este vorba despre "gâlceavă sau conflict cu distribuitorii", ci de interesul oamenilor, care trebuie să aibă acces la medicamente, şi despre utilizarea cât mai eficientă a fondurilor publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici