Folosite pentru îmbunătaţirea temporară a înfăţişării sau pentru reducerea ridurilor şi a altor aspecte neplăcute ale tenului, tehnicile chirurgicale de înfrumuseţare neomologate sau realizate de personal neautorizat prezintă o serie inconveniente, a spus Mihaela Leventer la Congresul European de Medicină Estetică organizat, vineri, la Bucureşti.
Durerea, infectarea, înroşirea sau învineţirea zonei, umflăturile şi sensibilitatea mărită a pielii sunt completate de surpriza unei mutilări temporare sau chiar permanente a pacientei, a mai spus mediul dermatolog.
La nivel european, numărul femeilor care au ajuns să fie desfigurate în urma intervenţiilor realizate de aşa-zişii specialişti a crescut la câteva mii.
"Femeile trebuie să conştientizeze riscurile la care se supun în momentul în care optează pentru metode invazive care folosesc substanţe neautorizate sau proceduri de tip peeling, dermabraziune, laser, bisturiu, fillere etc. Pacientele trebuie să ştie că acestea sunt intervenţii chirurgicale care presupun durere, anestezie, dar şi prezenţa unor efecte adverse, deosebit de grave, în cazul în care nu sunt realizate de medici specializaţi în medicină estetică. De aceea, trebuie luată în considerare importanţa realizării acestor intervenţii chirurgicale în cabinetele medicale specializate, şi nu în saloanele de înfrumuseţare", a adăugat preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică.
Ediţia din acest an a Congresului European de Medicină Estetică coincide cu cea de-a VII-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală, la acesta participând 40 de medici specialişti renumiţi la nivel internaţional, printre care profesorul Jean-Jacques Legrand, părintele medicinei estetice, profesorul Carlo Alberto Bartoletti, ucenic al doctorului Ana Aslan, precum şi fiul său Emanuele Bartoletti, specialist în chirurgie plastică şi practician al tehnicilor de utilizare a toxinei botulinice, alături de profesorul Brigitte Dréno din Nantes.
Pentru prima dată în România, cel de-al şaselea Congres European de Medicină Estetică atrage atenţia asupra diferenţei dintre actul medical profesionist şi cel neautorizat.