Nicolăescu: Prevenţia în sănătate va fi prioritate absolută în acest mandat

Ministerul Sănătăţii va avea un compartiment de prevenţie care va răspunde de politicile publice în acest sector, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX ministrul Eugen Nicolăescu, precizând că prevenţia în sănătate va fi prioritatea absolută în acest mandat şi va fi urmărită sub toate aspectele.

Urmărește
348 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Prevenţia în sănătate va fi prioritate absolută în acest mandat

Nicolăescu: Prevenţia în sănătate va fi prioritate absolută în acest mandat (Imagine: Shutterstock)

"Nu ştiu dacă programul de prevenţie va fi reluat sub aceeaşi formă, adică prin evaluarea stării de sănătate a populaţiei, dar prevenţia va fi, din punctul meu de vedere, prioritate absolută în acest mandat. Ca deputat, sunt autorul unui proiect de lege a prevenţiei în sănătate, împreună cu o serie de colegi de-ai mei. Clar că voi milita să adoptăm proiectul de lege respectiv. Şi probabil că îl vom trece ca un capitol în Legea 95 (privind reforma în domeniul sănătăţii, n.r.), ca să fie mult mai simplu de urmărit în acest cod sanitar, cum numesc eu Legea 95", a spus ministrul Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a adăugat că va urmări prevenţia sub toate aspectele şi la toate nivelurile.

"Ca atare, urmărim prevenţia sub toate aspectele, prevenţia primară, secundară, terţiară. Urmărim prevenţia de la educaţie, în şcoală, de la educaţie civică, urmărim prevenţia de la medicul de familie, de la medicul din ambulatoriu. Urmărim prevenţia sub toate formele ei, de când, poate, mama se gândeşte să facă un copil, de când copilul este în burta mamei şi până când se naşte. Sunt foarte multe lucruri şi le vom face.Vom avea în Ministerul Sănătăţii un compartiment de prevenţie care va răspunde de politica publică, ca să dovedim că ţinem la acest proiect şi că îl punem în atenţia noastră cu prioritate", a mai spus Nicolăescu.

Potrivit ministrului, echipa care va lucra în acel compartiment de prevenţie va face proiectele, va propune programe care ulterior vor fi adoptate ca politici publice de sănătate.

"Echipa din minister elaborează proiecte pe care le aprobăm ca politici publice şi după aceea să le finanţăm. Căci nu avem voie să finanţăm decât politici publice aprobate, dacă este să respectăm Legea finanţării publice, pentru că trăim într-o ţară în care trebuie să respectăm legea, aşa vreau eu. Anul acesta trebuie să elaborăm toată documentaţia pentru a putea deschide finanţări în 2014", a mai spus ministrul Sănătăţii.

În fostul mandat al ministrului Eugen Nicolăescu a fost pus în aplicare, din 1 iulie 2007, un program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. În cadrul acestui program, fiecare român a primit prin poştă un talon cu menţiunea "medic", cu care trebuia să meargă la doctorul de familie pentru un consult şi analize ce erau realizate în luna de naştere a fiecăruia.

Aproximativ 60 la sută dintre cele 22.348.596 de persoane cărora le-au fost trimise taloane au mers la medic în cadrul acestui program, care s-a încheiat în decembrie 2008.

Eugen Nicolăescu declara, în august 2008, că analiza programului naţional de evaluare a sănătăţii arată că au fost identificate peste 150.000 de persoane care nu au ştiut că sunt bolnave.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici