Nicolăescu: Regândim costurile transplantului, ca să includem plata medicilor şi a asistenţilor

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, marţi, că trebuie regândit modul în care este calculat costul transplantului, astfel încât acesta să includă şi activitatea echipelor de prelevare, dar şi pe cea a medicilor şi asistenţilor care efectuează astfel de servicii medicale.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Regândim costurile transplantului, ca să includem plata medicilor şi a asistenţilor

Nicolăescu: Regândim costurile transplantului, ca să includem plata medicilor şi a asistenţilor (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

Nicolăescu a precizat că reglementările specifice activităţii de transplant se numără printre temele care vor fi discutate, la sfârşitul lui iunie, cu toţi preşedinţii comisiilor de specialitate ale ministerului, conducerea Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), membrii Consiliului ştiinţific al ANT şi managerii celor mai mari spitale.

"Am convenit asupra unor acţiuni care ţin de reglementarea şi planificarea activităţii de transplant. Aşteptăm de la Agenţia Naţională de Transplant, în cursul săptămânii viitoare, propuneri de modificare a OUG 35/2012 pe care să le transformăm în amendamente. Am solicitat ANT tarifarea tuturor tipurilor de transplant, astfel încât să ştim care este în mod real costul unui transplant. Agenţia Naţională de Transplant are ca termen sfârşitul lunii iulie ca să prezinte o prognoză cu privire la activitatea de transplant, pe număr, tipuri de transplant şi posibilitatea de a le efectua în ţară sau străinătate. În funcţie de această prognoză, se va putea calcula bugetul necesar pentru anul următor, în aşa fel încât să evităm dificultăţile apărute anul acesta", a mai spus ministrul Sănătăţii, după ce s-a întâlnit cu conducerea ANT.

Potrivit lui Nicolăescu, la întâlnirea de marţi s-a convenit, printre altele, că este necesară modificarea legislaţiei cu privire la internările postransplant, mai ales pentru cel medular.

"Aşteptăm propuneri din partea specialiştilor, până la finele lunii august.Vom modifica actul normativ de organizare şi funcţionare a ANT, astfel încât agenţia să fie, în mod real, cea care răspunde de politica de transplant şi să deţină pârghiile necesare. Activitatea ANT trebuie să capete mai multă substanţă. Avem în vedere aici partea de gestionare a Registrului naţional de transplant, care să cuprindă lista de aşteptare, registrul primitorilor şi al donatorilor, atribuţiile de programare şi bugetare, dar şi de acreditare şi autorizare, inclusiv inspecţie în vederea unei evaluări profesioniste înainte de acreditare şi autorizare", a explicat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, participanţii la întâlnirea de marţi de la Ministerul Sănătăţii au căzut de acord că este nevoie de un program de pregătire şi formare a personalului implicat în activitatea de transplant, dar şi de o regândire a modului în care este calculat costul transplantului, astfel încât acesta să includă şi activitatea echipelor de prelevare, dar şi cea a medicilor şi asistenţilor care efectuează asemenea servicii medicale.

Eugen Nicolăescu a menţionat că o altă problemă legată de transplant se referă la lipsa de coordonare cu CNAS pentru a urmări traseul pacienţilor. "Soluţia pe care o avem în vedere este integrarea sistemului informatic al ANT, privitor la pacienţii transplantaţi, cu cel de la CNAS, şi introducerea de elemente suplimentare în sistemul informatic", a arătat Nicolăescu.

În 26 mai, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată de Pro TV, că România a înregistrat, în primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finanţarea trebuie adaptată acestei noi situaţii.

Nicolăescu: Transplantul cardiac la Institutul din Târgu Mureş ar putea fi reluat în toamnă

Transplantul cardiac la Institutul de Cardiologie din Târgu Mureş ar putea fi reluat în toamnă, în prezent fiind stabilit graficul pentru organizarea activităţii în unitatea medicală, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

"Am stabilit cu reprezentanţii Institutului de Cardiologie din Târgu Mureş graficul de punere în funcţiune a capacităţilor şi de reluare a funcţionării unităţii sanitare. Astfel, potrivit graficului, de la 1 iulie, Institutul de Cardiologie ar începe demersurile pentru obţinerea docuemntaţiei de funcţionare, apoi acreditarea. Probabil că în intervalul 15 septembrie - 15 octombrie vor fi reluate transplanturile de cord', a spus ministrul Sănătăţii.

În 9 martie 2011, prin hotărâre de guvern, Institutul de Cardiologie din Târgu Mureş a fost desfiinţat, devenind clinică de cardiologie fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, unde îşi are sediul de fapt.

De atunci, fostul director al institutului, Radu Deac, şi şeful Clinicii de cardiologie, Horaţiu Suciu, au făcut mai multe memorii pentru reînfiinţarea institutului.

În mai 2013, Guvernul a hotărât reînfiinţarea Institutului de Cardiologie de la Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici