Nicolăescu: Revizuim Legea salarizării unitare pentru majorarea salariilor din sănătate

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, miercuri, în urma unor noi discuţii cu reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sănătate, că se fac demersuri pentru revizuirea Legii salarizării unitare, în vederea majorării salariilor personalului medico-sanitar.

Urmărește
1047 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Revizuim Legea salarizării unitare pentru majorarea salariilor din sănătate

icolăescu: Revizuim Legea salarizării unitare pentru majorarea salariilor din sănătate (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Nicolăescu a declarat, după discuţii, că, de principiu, problema veniturilor rezidenţilor se poate rezolva, "utilizând, pe de-o parte, modalitatea ce se va stabili pentru salarizarea personalului din sănătate, şi a doua completarea veniturilor cu o bursă", al cărui nivel va fi discutat ulterior, odată cu definitivarea bugetului pe 2014, "astfel încât să crească suficient de mult veniturile acestei categorii, vitregite, medicale".

"Până la urmă medicii rezidenţi sunt viitorii noştri medici şi trebuie să avem grijă de ei", a conchis demnitarul.

Nicolăescu a mai discutat, cu reprezentanţii Coliţiei profesioniştilor din sănătate, despre cum ar fi mai bine să se procedeze pentru creşterea salariilor personalului medico-sanitar, variantele fiind: o lege nouă sau revizuirea actualei legi, respectiv Legea salarizării unitare nr. 284/2010.

"De principiu se va face o evaluare a modului în care se poate aplica Legea salarizării unitare, dar pentru aceasta se va fixa un colectiv de lucru care, săptămâna viitoare, va lucra, va face evaluări, va face variante, în ceea ce priveşte, în mod special, revizuirea grilelor de salarizare în care să fie incluse şi categorii de personal conex, precum biochimişti, psihologi sau laboranţi, care să intre în grila de salarizare a personalului care activează în sănătate", a spus ministrul.

El a mai precizat că, după ce se va face o astfel de evaluare, la sfârşitul acestei luni ar urma să aibă loc o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, "pentru a aprecia ce influenţă va fi asupra bugetului pe anul 2014 şi în funcţie de această influenţă să se hotărască drumul pentru mai departe".

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care a luat de asemenea parte la discuţii, a arătat, la rândul ei că ar fi normal să se lucreze pe actuala lege a salarizării.

"Concluzia a fost că totuşi este normal să intrăm pe o lege unitară de salarizare pentru că ţelul este în final acelaşi pentru toţi, în primul rând să creştem salariile în sistemul sanitar şi în acelaşi timp să încercăm să rezolvăm acest decalaj enorm care există între salariul minim şi maxim care se acordă în sistemul bugetar", a explicat Câmpeanu.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România Vasile Astărăstoae a declarat că are un "optimism rezervat" în urma discuţiilor. El a precizat că doreşte să existe o lege care să ţină cont de calificarea profesională, pentru că în acest moment sunt discrepanţe majore între medici din sistem.

"Ştim că există restricţii din partea FMI-ului şi este foarte bine să li se explice că, doar tăind cheltuielile şi nedezvoltând absolut nimic, situaţia nu se va îndrepta", a mai spus Astărăstoae.

El a mai anunţat că pe 1 noiembrie va avea loc Adunarea Generală a Colegiului Medicilor la care sunt aşteptaţi Nicolăescu şi Câmpeanu, iar în ziua următoare este programat un marş al profesioniştilor din sănătate.

Angajaţii din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14 - 16 octombrie, în grevă japoneză.

Nicolăescu a declarat atunci că medicii care au decis să intre în grevă ori nu vor să audă, ori nu ţin cont de ceea ce li se spune şi fac presiune fără să ţină cont că sunt în discuţii cu Ministerul Sănătăţii

Astărăstoae a explicat că acţiunile de protest vor continua până când "promisiunile" făcute de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi cel al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, vor deveni realitate, adică vor fi prevăzute într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

"Această coaliţie nu este împotriva cuiva. Discuţiile continuă şi acţiunile de protest anunţate, la fel. Adică în 2 noiembrie între orele 11.00 şi 13.00, vom avea un marş pe traseul Parlament - Ministerul Finanţelor - Guvern. Avem deja 57.000 de semnături pentru grevă, dar nu anunţăm încă data. Le facem pe rând, în funcţie de rezultatele negocierilor", a declarat Vasile Astărăstoae, după o întâlnire a reprezentanţilor coaliţiei cu miniştrii Sănătăţii şi Finanţelor.

Angajaţii din sistemul sanitar au protestat în septembrie la sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor, cerând respectarea promisiunilor din programul de guvernare pentru sănătate.

Ei vor să declanşeze, în noiembrie, greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor acestora

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici