Nicolăescu: Rezidenţiatul pe post, o opţiune personală

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a atras atenţia, marţi, asupra faptului că rezidenţiatul pe post reprezintă opţiunea personală a celor care vor acest tip de pregătire, nefiind obligaţi de nimeni să aleagă forma respectivă, prevedere care se regăseşte în OUG din aprilie 2001, modificată în 2004.

Urmărește
7 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Rezidenţiatul pe post, o opţiune personală

Nicolăescu: Rezidenţiatul pe post, o opţiune personală

"Vorbim astăzi despre un proiect de lege pe care îl gândim pentru anul 2008, în care să introducem rezidenţiatul pe post, o prevedere care a mai existat în 2001, modificată în 2004'', a declarat, marţi, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

De asemenea, cine optează pentru această formă de rezidenţiat dă examen exact pe postul pe care îl va ocupa după perioada de pregătire în specialitate. Are însă obligaţia de a rămâne pe acest post pe durata perioadei de pregătire, a explicat ministrul.

"Exemplu : e nevoie de ATI-st la spitalul din oraşul X, se scoate postul la concurs pentru rezidenţiat. Cine candidează pe acest post trebuie să ştie că după cei cinci ani cât durează pregătirea în această specialitate are obligaţia să profeseze pe postul respectiv încă cinci ani. Atenţiune !: pregătirea în perioada de rezidenţiat se face conform legii în centre universitare sau unităţi acreditate. Spitalul din oraşul X, care are nevoie de ATI-st, îl aşteaptă pe acesta să-şi termine pregătirea şi în acest timp nu scoate postul la concurs. De aceea se încheie contractul între candidat şi spital. De remarcat şi de reţinut: aceşti medici au deja asigurat un loc de muncă, în timp ce ceilalţi, la terminarea rezidenţiatului, vor da concurs pentru posturile care vor fi libere atunci.

În momentul în care un candidat optează pentru ocuparea unui astfel de post, el încheie un contract cu spitalul unde este postul, contract prin care se obligă să profeseze în acel post exact perioada cât a durat rezidenţiatul. Înscrierea la examenul pe acest post este opţională. Nimeni nu obligă pe nimeni să se înscrie la rezidenţiatul pe post. Dacă nu se înscrie nimeni, se scoate postul la concurs până când se găsesc doritori.

Prevederea nu este nouă. Ea se găseşte în OUG 58 din aprilie 2001, cu modificări ulterioare în 2004'', a precizat marţi, ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici