- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.08.2013, 21:47)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolăescu: S-a convenit cu premierul ca nu medicii de familie să distribuie cardurile de sănătate
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, la Conferinţa Regională de medicină a familiei, organizată la Mamaia, că împreună cu premierul Victor Ponta s-a convenit ca distribuirea cardului de sănătate să nu intre în atribuţia medicului de familie.
Urmărește
705 afișări
Nicolăescu: S-a convenit cu premierul ca nu medicii de familie să distribuie cardurile de sănătate (Imagine: Razvan Lupica/ Mediafax Foto)
Ministrul Eugen Nicolăescu le-a transmis medicilor de familie că numai printr-un parteneriat strâns între medici, autorităţi şi pacienţi se poate realiză reforma în sănătate, iar aici rolul medicului de familie este unul extrem de important.
Abordând în cadrul întâlnirii şi tema distribuirii cardului naţional de sănătate, ministrul a precizat că, împreună cu premierul Victor Ponta s-a convenit ca distribuirea cardului să nu intre în atribuţia medicului de familie, adăugând că, până la jumătatea lunii semptembrie 2013, vor fi găsite cele mai bune soluţii pentru a rezolvă situaţia distribuţiei cardului naţional de sănătate.
Totodată, în urma discuţiilor purtate de ministru cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi ai patronatelor medicilor de familie, s-a convenit ca aceştia să ajute pacientul la iniţializarea cardului de sănătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Echilibrarea componentelor sistemului sanitar este o parte esenţială în cadrul reformei în sănătate, iar aici vom pune accentul pe medicină de familie, centrele de permanenţă şi ambulatoriul de specialitate, diminuând în paralel cheltuielile cu sectorul spitalicesc, care este un mare consumator de resurse. Cred cu toată convingerea că sistemul sanitar românesc se poate schimba stimulând medicul de familie să fie integratorul sistemului medical în legătură cu pacientul", a declarat Nicolăescu.
Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naţionale de sănătate vor fi produse până la sfârşitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele şi laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.
"Potrivit Legii sănătăţii, orice român va fi obligat să prezinte cardul de sănătate ori de câte ori apelează la servicii medicale. În acest context, până la sfârşitul lui 2013 vor fi produse 7,5 milioane de carduri. Apoi, cardurile de sănătate vor fi distribuite către casele judeţene de asigurări de sănătate. Va urma un dialog pentru a convinge medicii de familie să sprijine distribuţia şi să realizeze iniţializarea cardurilor. Totodată, vor fi stabilite specificaţiile pentru cititoarele de card, pentru a fi garantată compatibilitatea acestora cu sistemul informatic al cardului electronic", a spus Cristian Buşoi, într-o conferinţă de presă în care a prezentat principalele obiective ale mandatului său la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Costul unui card naţional de sănătate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor, de cel mult 50 de euro, a precizat preşedintele CNAS.
Cristian Buşoi a mai spus că ar putea fi nevoie de zeci de cititoare la un spital, dar numai unul la medicul de familie. El a precizat că speră ca medicii de familie să suţină acest proiect, chiar dacă de fiecare dată şi-au exprimat refuzul.
În replică, medicii de familie au susţinut că editarea datelor pe cardurile de asigurat şi distribuirea lor trebuie făcute doar de CNAS, iar cititoarele de carduri şi contractele de mentenanţă pentru acestea trebuie să fie cumpărate de instituţie, prin licitaţie, şi date în folosinţă medicilor, prin contract de comodat.
"Aşa cum am argumentat în numeroase rânduri, distribuirea cardului, editarea datelor pe card şi achiziţia cititoarelor de card trebuie să fie finalizate de CNAS. Cardul de asigurat este proiectul acestei instituţii, nu al medicilor de familie", au arătat reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi cei ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat de presă.
Medicii de familie susţin că editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând şi mai mult timpul alocat consultaţiei medicale, activităţii medicale efective, în detrimentul pacientului, afectând calitatea actului medical şi relaţia medic-pacient.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe