- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolăescu : Trebuie convocat CSAT pentru analiza gripei AH1N1
Fostul ministru al Sănătăţii deputatul liberal Eugen Nicolăescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că este necesară convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru analiza problemei gripei AH1N1.
Nicolăescu : Trebuie convocat CSAT pentru analiza gripei AH1N1 (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)
Nicolăescu a criticat faptul că vaccinarea contra gripei sezoniere nu a început încă, în condiţiile în care virusul gripei noi este mai agresiv la persoanele nevaccinate contra gripei obişnuite şi a susţinut că Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să înceapă demersurile pentru a-şi asigura şi vaccin contra gripei noi de o jumătate de an.
El a subliniat că problema gripei noi este o problemă de securitate naţională, motiv pentru care ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu, ar trebui să ceară convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a analiza situaţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
"Cred că domnul ministru interimar al Sănătăţii Adriean Videanu ar trebui să solicite urgent convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru că este o problemă de securitate naţională şi, în funcţie de o asemenea analiză, să se dispună măsurile care se impun. O dată: asigurarea fondurilor necesare pentru achiziţia în regim de maximă urgenţă a dozelor de vaccin absolut necesare pentru vaccinarea populaţiei şi poate nu cu 10%, ci cu 20%, cum au făcut alte ţări membre ale UE numai pentru că erau pregătite pentru caz de pandemie. Şi, în al doilea rând, să se solicite verificarea şi sancţionarea persoanelor vinovate că am ajuns în asemenea situaţie. Cred că nu este e joacă cu starea de sănătate a populaţiei. Domnul Videanu trebuie să verifice. El este ministru în funcţie şi are acest atribut", a spus Nicolăescu.
Întrebat despre ideea interzicerii adunărilor publice, din cauza gripei noi, Nicolăescu a spus că Ministerul Sănătăţii ar trebui să stabilească gradul de alertă pandemică, după analize epidemiologice, şi să dispună în consecinţă.
"Ministerul Sănătăţii, în conformitate cu regulamentul sanitar internaţional pe care România l-a adoptat, are toată capacitatea să stabilească gradul de alertă pandemică pentru România. Dacă după analize serioase epidemiologice se ajunge la concluzia că avem gradul cel mai înalt de alertă pandemică, atunci Ministerul Sănătăţii, fără aprobarea nimănui, poate să dispună orice măsură care poate avea ca efect apărarea stării de sănătate a populaţiei, inclusiv anularea oricărei manifestări publice, indiferent de ce natură este ea - că este sportivă, că este politică sau că este culturală. Deci dacă Ministerul Sănătăţii ajunge la o asemenea concluzie poate să facă acest lucru", a spus Nicolăescu.
Fostul ministru a subliniat că, în opinia sa, ar trebui să existe o analiză serioasă la nivelul CSAT, iar după aceea să se facă o comunicare oficială, în care să se spună exact "gravitatea sau negravitatea situaţiei, dacă se ridică sau nu se ridică gradul de alertă pandemică şi mai departe măsurile care se impun".
Întrebat dacă scrutinul ar putea fi considerat adunare publică, fostul ministru a răspuns negativ, dar a precizat că în încăperile destinate votării se pot realiza fluxuri de protecţie contra virusului gripei noi, în care oamenii să aibă la dispoziţie măşti de protecţie şi dezinfectant.
"Cred că nu se poate considera ziua votului o adunare publică, pentru că în acea încăpere se pot realiza fluxuri de protecţie, pentru protecţia persoanelor respective, cu măşti şi dezinfectant. Se poate realiza. Aduceţi-vă aminte că atunci când s-a declanşat gripa aceasta nouă, mai multe oraşe din lume au instituit o asemenea procedură, mergeau şi pe stradă cu mască de protecţie, ce e nefiresc?", a spus Nicolăescu.
Întrebat dacă există aceste măşti de protecţie suficiente sau este nevoie de achiziţionarea unora, Nicolăescu a spus că întrebarea trebuie adresată Ministerului Sănătăţii, întrucât el a părăsit ministerul în urmă cu zece luni.
"Eu am fost acolo acum zece luni, nu se anunţa pe atunci o asemenea pandemie, stocurile erau făcute pentru o altă situaţie, de gripă sezonieră, nu de gripă nouă. Între timp, de când au apărut asemenea informaţii, autorităţile, cum au făcut alte ţări, ar fi trebuit să ştie măsurile necesare, să-şi facă stocuri absolut obligatorii, adecvate acestui tip de pandemie", a conchis fostul ministru al Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii (MS) intenţionează să achiziţioneze, în regim de urgenţă, un milion de doze de vaccin pandemic pentru intervenţia în focarele din Iaşi şi Bucureşti, acestea urmând să fie utilizate pentru imunizarea elevilor din şcoli şi licee, a informat, joi, instituţia.
MS atenţionează populaţia să respecte recomandările medicilor cu privire la igiena personală şi recomandă evitarea aglomerărilor umane. În cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie, trebuie evitată automedicaţia şi este necesar consultul unui medic. De asemenea, MS recomandă izolarea bolnavilor la domiciliu, precizând că o astfel de măsură este foarte importantă pentru limitarea răspândirii virusului.
Specialiştii atrag atenţia că simptomele infecţiei cu virusul gripal A H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.
În ultima săptămână, au fost diagnosticate cu gripă A H1N1 mai multe persoane, printre care elevi, studenţi, dar şi profesori. Cazurile au fost înregistrate în Bucureşti şi Iaşi.
La Bucureşti, a fost înregistrat şi un caz de gripă în formă severă la o învăţătoare, aceasta fiind internată două zile la Secţia Terapie Intensivă a Institutului "Matei Balş". Vineri după-amiază, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi mai erau internaţi 65 de pacienţi - 26 cu gripă AH1N1 confirmată şi restul suspecţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO