- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.02.2014, 21:03)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolăescu: Unităţile din proiectul pilot de modificare a statutului spitalelor rămân publice
Unităţile medicale care vor fi incluse în proiectul pilot de modificare a statutului spitalelor "sunt şi rămân publice", iar personalul va fi preluat în cadrul noii forme de organizare a spitalului, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Urmărește
440 afișări
Nicolăescu: Unităţile din proiectul pilot de modificare a statutului spitalelor rămân publice
"Spitalele pilot sunt şi rămân spitale publice. Nu trebuie confundată forma lor de organizare din punct de vedere economic, ca societăţi comerciale sau ONG-uri de utilitate publică, cu forma lor de proprietate care rămâne de stat. Forma de proprietate şi obiectul de activitate al spitalelor-pilot nu se schimbă", a subliniat Nicolăescu, joi, zi în care Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat în dezbatere publică o nouă formă a proiectului de Lege pentru implementarea Proiectului pilot referitor la modificarea statutului spitalelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Eugen Nicolăescu a adăugat că structura organizatorică, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului şi a denumirilor pentru spitalele-pilot din reţeaua proprie a MS se stabilesc doar prin ordin al ministrului Sănătăţii, iar pentru spitalele-pilot din reţeaua proprie a altor ministere şi instituţii publice cu reţea sanitară proprie, numai cu avizul conform al MS.
"Asta ca să risipesc orice îndoieli că vine cineva şi face ce vrea cu un spital. În ce priveşte cadrele medicale, personalul existent la data începerii proiectului pilot va fi preluat în cadrul noii forme de organizare a spitalului. Salarizarea personalului preluat se va face pornind de la un minim reprezentat de salariul existent la momentul preluării. Deci nu există varianta unor salarii mai mici decât cele de la momentul începerii proiectului, ci doar a unei creşteri posibile de venituri. Încadrarea cu personal se face conform cu Normativele de personal aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, care reprezintă baza minimă de încadrare cu personal de specialitate, indiferent de forma de organizare a spitalelor", a mai precizat ministrul.
Proiectul pilot, care va include 12 spitale, ar urma să înceapă la 1 iulie 2014, pe o perioadă de un an, cu monitorizare permanentă din partea MS şi cu evaluări periodice.
În expunerea de motive a proiectului de act normativ se arată că "se propune implementarea unui proiect pilot preferitor la modificarea statutului spitalelor care dă posibilitatea acestor unităţi să devină instituţii autonome, cu mai multă flexibilitate în asigurarea unui management eficient, astfel încât spitalele să devină competitive, iar medicii să fie plătiţi după performanţă".
Astfel, cele 12 unităţi sanitare din proiectul pilot se vor putea reorganiza ca asociaţii, fundaţii medicale sau societăţi comerciale, având ca manager o persoană fizică sau juridică.
Managerul spitalului-pilot va putea transfera pâna la 10% din numărul total de paturi între secţiile sau compartimentele existente ale spitalului, fără avizul conform al MS, pe baza aprobării ordonatorului de credite al instituţiei ce are în responsabilitate managementul spitalului-pilot, prevede proiectul.
Veniturile spitalelor-pilot organizate provin din: contractele de servicii de sănătate încheiate cu casele de asigurări de sănătate; bugetul Ministerului Sănătăţii, al ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie; contracte de servicii de sănătate încheiate cu alte persoane juridice la cerere; fonduri europene nerambursabile; servicii de închiriere a unor spaţii medicale, echipamente sau aparatură medicală, inclusiv servicii prestate de personalul de specialitate care deserveşte spaţiile închiriate, către alţi furnizori de servicii medicale, pe baza de contract, în conditiile stabilite prin hotărâre de guvern; servicii medicale acordate în regim privat, donaţii, sponsorizări; contracte de cercetare, contracte pentru studii clinice; coplată pentru servicii medicale; servicii de sănătate, hoteliere sau de altă natură furnizate la cerere; împrumuturi interne sau externe în vederea finanţării investiţiilor în condiţiile în care acestea se rambursează din venituri realizate;emisiuni de obligaţiuni asocieri în participaţiune sau parteneriat public - privat, cu scop investiţional, de furnizare de servicii în domeniu medical ori de cercetare medicală şi farmaceutică, conform prevederilor legale; editarea şi furnizarea unor publicaţii cu caracter medical; alte surse.
Totodată, spitalele-pilot din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale sau judeţene pot primi sume de la bugetul local pentru finanţarea cheltuielilor necesare în vederea bunei desfăşurări a activităţii. De asemenea, spitalul-pilot se poate înregistra ca plătitor de TVA, potrivit legislaţiei în vigoare.
Proiectul de act normativ prevede şi că toate spitalele-pilot au obligaţia să înregistreze, să stocheze, să prelucreze şi să transmită informaţiile legate de activitatea lor, iar aceste informaţii, care constituie secrete de stat şi de serviciu, sunt accesate şi gestionate conform standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate.
Spitalele-pilot, indiferent de subordonare, au obligaţia să transmită Ministerului Sănătăţii orice fel de date solicitate cu privire la elaborarea şi execuţia bugetelor globale de venituri şi cheltuieli ale acestora, precum şi indicatori de fundamentare.
În plus, MS va controla, prin structurile specializate, întreaga activitatea spitalelor-pilot, indiferent de forma de organizare a acestora.
Toate spitalele-pilot care nu au în structură unitate de primire urgenţe sau compartiment de primire urgenţe au obligaţia de a acorda primul ajutor medical de urgenţă, la nivelul competenţei personalului prezent, oricărei persoane care se prezintă la spital, dacă starea sănătăţii persoanei este critică sau cu potenţial de agravare, până la predarea acesteia către un echipaj medical de urgenţă.
Referitor la spitalele-pilot care au în structură unitate de primire urgenţe sau compartiment de primire urgenţe, acestea au obligaţia de a acorda servicii de sănătate pentru pacienţii cu urgenţe medico -chirurgicale până la dispariţia riscului funcţional/vital, la nivelul competenţei unităţii respective, conform clasificării spitalelor de urgenţă, stabilită prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Proiectul de act normativ se află în dezbatere publică până la 26 martie.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Medicii vor primi 50% din banii pe tratarea pacienţilor în regim privat, în spitale publice - proiect
Citește și: Ministrul Sănătăţii: Autorităţile locale pot contribui la salariile medicilor din propriile spitale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe