Nicolescu:Dosarul meu, fabricat de la cap la coadă la comandă politică, dar am încredere în justiţie

Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, trimis în judecată, susţine că dosarul în care este anchetat este "fabricat de la cap la coadă la comandă politică" şi spune că are încredere în justiţie, fiind convins că magistraţii vor judeca doar pe probe, fără să fie influenţaţi de alte elemente

Urmărește
4 afișări

"Nu cred că mai are cineva vreo îndoială că ne aflăm în faţa unui dosar eminamente politic. Un dosar fabricat de la cap la coadă la comandă politică, având ca unic scop să-l discrediteze, pe plan local, naţional şi internaţional, pe omul politic Constantin Nicolescu. Scopul este acela de a schimba în mod abuziv votul şi mandatul pe care argeşenii l-au acordat unui om şi unei echipe politice şi de a trece destinele judeţului în alte mâini, care nu au nimic în comun cu Argeşul şi cu argeşenii", se arată într-un comunicat emis de Consiliul Judeţean (CJ) Argeş, semnat de preşedintele instituţiei, Constantin Nicolescu.

Nicolescu a precizat că nu vrea să facă niciun comentariu "pe dosar sau pe elemente din dosar", considerând că, "în cele peste trei luni scurse de la hotărârea Curţii de Apel", a demonstrat că nu a încercat să obstrucţioneze în niciun fel ancheta şi să influenţeze martorii sau magistraţii.

"Sunt un om onest, cu frică de Dumnezeu, aflat pentru prima oară în viaţă în postura de a răspunde în faţa justiţiei. Îmi exprim încă o dată deplina încredere pe care o am în justiţie, în faţa căreia vin cu inima deschisă, şi sunt convins că magistraţii care vor da soluţia în acest dosar vor judeca doar pe lege, probe şi fapte, fără a fi influenţaţi în niciun fel de alte elemente", a mai spus preşedintele CJ Argeş.

Constantin Nicolescu a mai spus că nu vrea să fac nicio speculaţie cu privire la "dimensiunea care se doreşte să se dea acestei speţe", precizând că nu crede că "numărul de dosare sau numărul de file de documentaţii tehnice, acte contabile conţinute în argumentaţiile procurorilor are vreo relevanţă".

De asemenea, Nicolescu a mulţumit justiţiei, "care s-a dovedit imparţială şi care i-a acordat şansa de a se putea apăra în libertate", medicilor, ziariştilor, precum şi familiei şi argeşenilor.

Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, care îl acuză că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false, infromează, miercuri, DNA.

În acest dosar au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti, Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş, Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiaşi firme şi diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea.

Anchetatorii au stabilit că, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă în sumă de 900.000 de euro, având ca obiectiv realizarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare din judeţul Argeş, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, pe motiv că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie - august 2005.

Cererea de finanţare a fost însoţită de o declaraţie de parteneriat semnată la 5 iunie 2006 de către Constantin Nicolescu şi de Călin Ioan Andrei, Gheorghe Nicuţ şi Ion Ştefan. Cererea de finanţare a fost elaborată de Florian Despan, în calitate de director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş şi totodată manager – coordonator de proiect.

Fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada respectivă. În cererea de finanţare a fost menţionat "Raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş", document care, în fapt, nu există, fapt cunoscut de Nicolescu.

Contractul de grant a fost încheiat în pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare depusă în 8 iunie 2006, astfel că beneficiarul, Consiliul Judeţean Argeş, a primit pe nedrept suma totală de 880.249,95 euro cu titlu de finanţare externă nerambursabilă de tip PHARE.

Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, SC Zeus S.A., care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate cât şi pentru lucrări neexecutate, iar acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia lui Nicolescu.

Pe perioada executării proiectului, acesta a semnat cererea de plată finală şi anexa la această cerere întocmită pe baza unor documente cu conţinut nereal (procese verbale de recepţie, rapoarte tehnice financiare) prin care s-a atestat în mod eronat efectuarea unor lucrări care în fapt nu au fost realizate.

Cererea de plată finală şi anexa au fost redactate şi semnate de Florian Despan.

Astfel, Consiliul Judeţean Argeş a încasat pe nedrept suma de 260.800 de euro reprezentând ultima tranşă din contractul de finanţare nerambursabilă.

Procesele-verbale de recepţie au fost puse la dispoziţie de Dobre Grigore, asociat şi administrator al SC Zeus SA Piteşti (firma care realizase lucrările) şi au fost întocmite de Ion Nicolae, Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea.

De altfel, pentru cel mai important obiectiv, lucrările nu au fost finalizate nici în prezent, deşi întreaga finanţare a fost încasată.

În perioada 2006 – 2008, Constantin Nicolescu a pretins şi a primit de la Gheorghe Cornel Penescu sume de bani sau bunuri în valoare totală de 66.588,15 lei pentru ca instituţia Consiliul judeţean Argeş să achiziţioneze de la SC PIC SA produse alimentare şi nealimentare, în unele cazuri cu nerespectarea procedurilor legale de achiziţie publică. Suma remisă cu titlu de mită reprezintă aproximativ 10% din valoarea totală a acestor contracte.

De asemenea, în luna iunie 2009, Nicolescu l-a determinat pe Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, să nu amendeze cu 10.000 lei o persoană care ridicase pe domeniul public o construcţie fără a avea toate avizele necesare.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile ale lui Constantin Nicolescu, Grigore Dobre şi Ion Popa.

În 26 ianuarie 2011, procurorii anticorupţie l-au reţinut pe Constantin Nicolescu pentru 24 de ore. În ziua următoare Tribunalul Argeş a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile. În 2 februarie 2011, Curtea de Apel Piteşti a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici