Nicolicea: Motivarea neîncuviinţării reţinerii/arestării parlamentarilor, imposibilă în condiţiile unui vot secret. A fost explicat reprezentanţilor Comisiei europene

Motivarea neîncuviinţării reţinerii/arestării parlamentarilor este imposibilă în condiţiile necesităţii unui vot secret, liber exprimat, acest fapt fiind explicat reprezentanţilor CE la întâlnirea privind ridicarea MCV, a precizat, miercuri, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea.

Urmărește
585 afișări
Imaginea articolului Nicolicea: Motivarea neîncuviinţării reţinerii/arestării parlamentarilor, imposibilă în condiţiile unui vot secret. A fost explicat reprezentanţilor Comisiei europene

Nicolicea: Motivarea neîncuviinţării reţinerii/arestării parlamentarilor, imposibilă în condiţiile unui vot secret. A fost explicat reprezentanţilor Comsiei europene

Motivarea neîncuviinţării cererilor de reţinere sau arestare preventivă a parlamentarilor, adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor şi punerea în acord a textelor Codului penal şi a Codului de procedură penală cu deciziile CCR au reprezentat, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX de preşedinte Comisiei Juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, cele trei teme de discuţie ale întâlnirii dintre reprezentanţii Comisiei Europene cu cei ai instituţiilor implicate în finalizarea demersurilor care vizează ridicarea MCV.

Nicolicea a precizat, în comunicatul citat, că în cadrul întâlnirii „au fost făcute precizările lămuritoare în vederea eliminării confuziilor referitoare la neîncuviinţarea măsurii reţinerii sau arestării parlamentarilor, respectiv al parlamentarilor care au fost şi miniştri” şi că, de asemenea, „au fost explicate împrejurările care fac imposibilă motivarea neîncuviinţării acestor măsuri, în condiţiile necesităţii unui vot secret şi liber exprimat”.

Totodată, a arătat Nicolicea, reprezentanţilor CE li s-a transmis, cu privire la adoptarea Codului, că acesta a fost elaborat, este depus în procedură legislativă, iar săptămâna următoare vor avea loc dezbateri asupra iniţiativei legislative ce reglementează Codul de conduită al parlamentarilor.

„Din luările de cuvânt s-a constatat că au fost îndeplinite aproximativ în integralitate recomandările referitoare la ţara noastră şi sunt în fază de finalizare toate demersurile şi eforturile ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a mai menţionat Nicolicea.

Nicolicea a precizat că întâlnirea a avut loc miercuri la sediul ministerului Justiţiei, la aceasta fiind prezentă, din partea Camerei Deputaţilor, alături de el, în calitate preşedintele Comisiei juridice, şi Oana Florea, vicepreşedintele Comisiei.

De asemenea, la întrevedere au mai participat, potrivit comunicatului citat, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai DIICOT şi DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici