Nicuşor Constantinescu, condamnat la 8 ani de închisoare într-un dosar cu prejudiciu de opt milioane de euro

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat, vineri, la 8 ani de închisoare cu executare într-un dosar cu un prejudiciu estimat la peste 8 milioane de euro. Decizia nu este definitivă.

Urmărește
1421 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu, condamnat la 8 ani de închisoare într-un dosar cu prejudiciu de opt milioane de euro

Nicuşor Constantinescu, condamnat la 8 ani de închisoare într-un dosar cu prejudiciu de opt milioane de euro

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 8 ani de închisoare, cu executare, într-un dosar cu un prejudiciu estimat la peste 8 milioane de euro.

Decizia a fost dată vineri de Tribunalul Constanţa, ca primă instanţă, şi poate fi atacată cu apel.

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, respectiv la câte doi ani de închisoare pentru trei infracţiunii de conflict de interese. Contopind pedepsele, magistraţii au dispus condamnarea acestuia la opt ani de închisoare cu executare şi cinci ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, între care şi acelea de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Instanţa de judecată a dispus şi condamnarea lui Cristian Zgabercea, fost consilier al lui Nicuşor Constantinescu la data comiterii faptelor. Acesta a fost condamnat, tot cu executare, la patru ani ţi opt luni de închisoare şi cinci ani pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi Carmen Florentina Oproiu - pe atunci director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJ Constanţa, şi Marcel Brâncoveanu Părău - la data comiterii faptelor reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, la trei, respectiv doi ani de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere.

Totodată, magistraţii Tribunalului Constanţa au mai dispus condamnarea Fundaţiei Fantasio Constanţa - pentru infracţiunea de evaziune fiscală, la plata a 7.000 de lei amendă penală şi pedeapsa complementară a dizolvării persoanei juridice, iar a Fundaţiei Thalia - pentru infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală, la plata a 5.000 de lei amendă penală şi pedeapsa complementară a afişării extrasului hotărârii de condamnare pe o perioadă de o lună la sediul acesteia.

Instanţa i-a mai obligat pe Constantinescu, Zgabercea şi Oproiu la plata, în solidar, către Judeţul Constanţa, a sumei de 18.399.836 lei, despăgubiri civile, iar pe Zgabercea, Părău, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia la plata, în solidar, a sumei de 152.180 de lei, precum şi la plata obligaţiilor fiscale accesorii potrivit Codului de procedură fiscală, calculate de la momentul producerii prejudiciului şi până la data achitării integrale, către stat.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu a mai fost obligat la plata sumei de 1.392 de lei, daune materiale, şi 10.000 de euro, echivalentul în lei la data plăţii, daune morale, către partea civilă Felicia Tăicuţu. În plus, inculpaţii au fost obligaţi la plata următoarelor cheltuieli judiciare către stat: Nicuşor Constantinescu - 8.000 de lei, Cristian Zgabercea - 6.000 de lei, Carmen Florentina Oproiu - 5.000 de lei, Marcel Părău - 4.000 de lei, Fundaţia Thalia - 3.000 de lei, Fundaţia Fantasio - 4.000 de lei, atât din faza de urmărire penală cât şi din faza de judecată. Nicuşor Constantinescu a mai fost obligat la plata sumei de 3.200 de lei, iar Zgabercea şi Oproiu, la câte 1.500 de lei, fiecare, către Judeţul Constanţa, reprezentând cheltuieli ocazionate de judecarea cauzei, reprezentând onorariu apărător ales.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie din Constanţa, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, împreună cu Cristian Zgabercea - la data respectivă consilier al preşedintelui CJ Constanţa, Carmen Florentina Oproiu - pe atunci director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJ Constanţa şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În perioada respectivă, Nicuşor Constantinescu, ajutat de Zgabercea şi Florentina Oproiu, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii în sumă de 5.094.836 de lei.

Finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general.

În cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive. Şi de această dată, finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice.

La data de 8 ianuarie 2015, Nicuşor Constantinescu a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

”Prin aceasta, el i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului”, se arăta în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.

În documentul citat se mai arăta că, în perioada 2009 - 2014, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a efectuat mai multe acţiuni în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul. Astfel, el a aprobat virarea sumei de 100.000 de lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate la care Constantinescu deţine 25 la sută din părţile sociale.

De asemenea, a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care deţinea 25 la sută din părţile sociale, suma de 113.032 lei. În plus, tot în aceeaşi perioadă, a încheiat şapte contracte de prestări servicii, cu trei firme, la care asociat este o persoană cu care se afla în relaţii comerciale şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 13.365.903,94 lei (peste 3.000.000 euro).

În cursul anului 2012, Cristian Zgabercea, împreună cu Fundaţia Fantasio, ar fi disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe venit datorat bugetului de stat, pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică. În acest sens, Zgabercea a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundaţia Culturală Thalia, prin inculpatul Marcel Brâncoveanu Părău şi a efectuat plăţi în temeiul lor, deşi cunoştea că operaţiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale. Aceste documente nu au fost însoţite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepţionate de către beneficiarii lor, aceştia din urmă cunoscând de altfel şi împrejurarea că Fundaţia Thalia nu le prestase în fapt. În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei.

Conform DNA, prejudiciul produs Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa este de peste opt milioane de euro.

Nicuşor Constantinescu se află în închisoare, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Centrului Militar Zonal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici