Nicuşor Constantinescu le cere procurorilor DNA să-l lase să plece în SUA pentru a se opera

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, s-a prezentat joi la DNA pentru a depune mai multe înscrisuri medicale prin care să ateste faptul că suferă de mai multe afecţiuni şi le-a cerut anchetatorilor să-i permită să meargă în Statele Unite pentru a se opera.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Constantinescu le cere procurorilor DNA să-l lase să plece în SUA pentru a se opera

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Raita/ Mediafax Foto)

La intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Nicușor Constantinescu a arătat că a adus un set de înscrisuri medicale, printre care o serie de adeverinţe şi documente recente de la Spitalul "Sfântul Ioan".

El a mai spus că aşteaptă de asemenea o expertiză medicală privind bolile de care suferă şi tratamentele necesare şi că, după ce îi va fi eliberată, procurorii ar putea ridica controlul judiciar în cazul său pentru a merge să se trateze în SUA.

Nicuşor Constantinescu a mai spus că "serialul Zoro" continuă în România, cu referire la percheziţiile de miercuri privindu-l pe preşedintele CJ Mehedinţi.

"Serialul ăsta cu Zoro în România a continuat şi ieri cu preşedintele CJ Duicu de la Mehedinţi. Este coleg cu mine de partid şi exact aceeaşi înscenare s-a produs şi acolo şi veţi urmări săptămânal astfel de evenimente în toată România până la alegerile din noiembrie. Este evident că se încearcă denigrarea aleşilor PSD, PNL şi toţi cei care deranjează actuala putere de la Cotroceni. Chestiunea este de la Cotroceni pentru că nu Guvernul a făcut acest sistem", a declarat Constantinescu.

Acesta a mai spus că, în opinia sa, ceea ce se întâmplă "este o hăituială abuzivă" şi că până la o decizie definitivă orice cetăţean este nevinovat.

În plus, Constantinescu a susţinut că este normal ca un ales al poporului să modifice mai multe legi, precum Legea descentralizării, Legea ANI, spunând că forurile internaţionale şi europene au arătat că ele trebuie să sufere modificări.

"Uitaţi-vă la domnul Diaconu (Mircea Diaconu, n.r.), da? El are posibilitatea să fie europarlamentar independent şi vine domnul ANI şi spune că este incompatibil. Ce legătură are? Va câştiga domnul Diaconu în instanţă, vă spun eu", a arătat Constantinescu.

Nicuşor Constantinescu a mai spus că DNA este un instrument politic şi că aleşii ar trebui să-şi axeze interesul asupra oferirii de locuri de muncă cetăţenilor, şi nu pentru a face dosare penale.

"Au fost oameni numiţi politic în aceste instituţii. Este pactul făcut între domnul prim-ministru Ponta şi preşedintele Băsescu, pactul de coabitare. Nu e normal să existe o vânătoare, românii şi România au alte priorităţi. Au nevoie de locuri de muncă, au nevoie de bunăstare, au nevoie de infrastructură, de autostrăzi, nu au nevoie de scandaluri. Spuneţi-mi şi mie, din toate dosarele politice făcute de această instituţie, există mai mult de unu la sută care au ajuns în instanţa de judecată definitiv şi irevocabil şi sunt finalizate? Hai să întrebăm câţi bani cheltuie această instituţie din banii noştri, ai tuturor, câte zeci de miliarde, mai mult decât bugetul sănătăţii şi învăţământului, şi cât de eficiente sunt aceste instrumente, cu condamnare definitivă şi irevocabilă şi cu recuperarea banilor. Că aşa faci o analiză, dacă eşti un bun gospodar.", a spus preşedintele CJ Constanţa.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, urmărit penal pentru abuz în serviciu, este cercetat sub control judiciar, ceea ce înseamnă, printre altele, că nu poate părăsi ţara.

Constantinescu este acuzat că ar fi împiedicat controale ale Curţii de Conturi la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa şi ar fi creat astfel un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul că nu a emis, respectiv prelungit certificate de urbanism şi autorizaţii de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două firme.

În 28 martie, Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia procurorilor DNA prin care s-a cerut înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă a lui Constantinescu.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia directorului RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, cercetat în dosar, astfel că acesta este cercetat în libertate, însă, spre deosebire de Constantinescu, fără control judiciar.

În 28 martie , la ieşirea din sala de judecată, preşedintele CJ Constanţa a spus că Direcţia de Drumuri şi Poduri nu este SRL-ul lui ca să răspundă pentru faptele fostului director. El a precizat că a depus la dosar şi o expertiză medicală din care reiese că este bolnav.

În momentul în care Nicuşor Constantinescu a ieşit din sală, mai multe persoane care l-au însoţit la instanţă au blocat accesul presei, pentru ca jurnaliştii să nu îi poată pune întrebări. Acţiunea oamenilor lui Constantinescu s-a desfăşurat chiar în faţa jandarmilor, care nu au intervenit în niciun fel. În urma acestui incident, cel puţin o cameră de filmat a fost distrusă.

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 20 martie, măsura controlului judiciar în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, respingând propunerea procurorilor de arestare preventivă, în dosarul în care este urmărit penal pentru abuz în serviciu. Totodată, şeful RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost arestat.

Instanţa Tribunalului Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei, că sub aspect circumstanţial, din analiza înscrisurilor medicale depuse la dosarul de urmărire penală rezultă că Nicuşor Constantinescu "a fost diagnosticat cu o afecţiune extrem de severă - cancer de prostată cu risc ridicat, care necesită un tratament intensiv combinat de terapie prin radiaţii şi terapie cu hormoni".

"Existenţa acestei afecţiuni extrem de grave este demonstrată în actualul stadiu al cercetărilor prin scrisoarea Spitalului din Stanford - Secţia de Radioterapie Oncologică din data de 04.02.2014", se arată în motivarea judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalului Bucureşti, care a hotărât ca Nicuşor Constantinescu să fie cercetat sub control judiciar.

Judecătorul a mai scris în motivare că, din convorbirile telefonice prezentate de procurorii DNA în referat, reiese intenţia lui Nicuşor Constantinescu de a modifica anumite acte normative sau structuri de combatere a corupţiei.

"În motivarea referatului întocmit de organul de urmărire penală s-a mai arătat că periculozitatea inculpatului este dată şi de atitudinea sa după descoperirea de către autorităţile statului a unor situaţii de incompatibilitate în care se află (situaţii identificate de ANI) sau a unor indicii privind săvârşirea unor infracţiuni (cazul dosarelor deschise în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa). În aceste împrejurări, în loc să îşi modifice comportamentul astfel încât să se înscrie în dispoziţiile legale, inculpatul a ales să facă demersuri şi presiuni pentru modificarea unor legi astfel încât acestea să se potrivească propriului comportament sau pentru desfiinţarea unor instituţii/schimbarea din funcţie a unor persoane", se precizează în motivare.

Relevante în acest sens, conform documentului citat, sunt discuţiile purtate de preşedintele CJ Constanţa cu persoane având diverse poziţii de autoritate, prin care încearcă să le determine pe acestea "să modifice Legea privind incompatibilităţile funcţionarilor publici (Legea ANI), să desfiinţeze Direcţia Naţională Anticorupţie sau să schimbe din funcţie unele persoane".

"Deşi procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice demonstrează o atitudine criticabilă a inculpatului Constantinescu Nicuşor, acestea nu au legătură directă cu faptele pentru care s-a propus dispunerea măsurii arestării preventive. Or, din acest punct de vedere, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul instanţei apreciază că gradul de pericol concret se impune a fi demonstrat în primul rând prin raportare la faptele pentru care este efectuată activitatea de urmărire penală", potrivit motivării.

Totodată, judecătorul a menţionat că preşedintele CJ Constanţa poate fi suspectat de "complicitate morală" în ceea ce îl priveşte pe Adrian Gâmbuţeanu.

Constantinescu este urmărit penal şi în alt dosar al DNA, fiind acuzat că "şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici