- Home
- Social
- BUCUREŞTI/CONSTANŢA, (16.06.2014, 11:29)
- Cătălin Legănel
Nicuşor Constantinescu se află încă în SUA. Decizia privind cererea de scoatere de sub control judiciar, amânată
Curtea de Apel Bucureşti a amânat, luni, judecarea contestaţiei depuse de procurorii DNA împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti, care revocase măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, următorul termen fiind 19 iunie.
Urmărește
190 afișări
Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)
Potrivit avocatului lui Nicușor Constantinescu, Marius Mocanu, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru joi luarea unei decizii în acest caz, apărarea urmând să depună în instanţă o serie de acte medicale pentru a atesta starea de sănătate a şefului CJ Constanţa.
"Instanţa a acordat termen pentru joi, pentru depunerea unor acte medicale, certificate ca fiind conforme cu originalul", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX avocatul Marius Mocanu.
Nicuşor Constantinescu se află în continuare la tratament în Statele Unite ale Americii, unde se tratează pentru cancer la prostată, avocatul Mocanu spunând că pentru moment starea acestuia de sănătate nu îi permite să revină în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
-
Trump desemnează gruparea Houthi drept „organizaţie teroristă străină”
"El trebuia să se prezinte în ţară pe 11 iunie, dar momentan starea lui de sănătate nu îi permite deplasare pe o astfel de distanţă, iar actele medicale pe care le vom depune vor demonstra acest lucru", a mai declarat Marius Mocanu.
Avocatul a afirmat că Nicuşor Constantinescu se simte bine, urmând să intre în cea de-a doua fază a tratamentului.
"După interveţia chirurgicală este în refacere. După această refacere, probabil va începe cea de-a doua fază a tratamentului, ce constă în radioterapie", a menţionat avocatul.
În 10 iunie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de menţinere a măsurii preventive a controlului judiciar în cazul lui Nicuşor Constantinescu.
Astfel, instanţa a admis atunci cererea formulată de avocatul lui Nicuşor Constantinescu şi a dispus revocarea măsurii preventive a controlului judiciar.
Decizia a fost însă contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, care trebuia să judece luni dosarul.
Într-un alt dosar, în 4 iunie, Tribunalul Bucureşti a constatat că măsura controlului judiciar stabilită de procurori în cazul lui Constantinescu este legală şi temeinică. Astfel, instanţa a menţinut măsura controlului judiciar şi obligaţiile impuse lui Nicuşor Constantinescu de către Tribunalul Bucureşti prin decizia din 20 martie.
Judecătorul a respins ca nefondată cererea de revocare a măsurii controlului judiciar formulată de avocatul lui Nicuşor Constantinescu, precum şi solicitarea de încetare a uneia dintre obligaţiile stabilite în cadrul măsurii preventive, respectiv aceea de a nu depăşi o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia.
Pe de altă parte, prin decizia din 4 iunie, instanţa a admis în parte cererea formulată de avocatul lui Nicuşor Constantinescu privind încuviinţarea de a părăsi România, în perioada 6 iunie-11 iunie, pentru a se deplasa la unitatea medicală Johns Hopkins din Chicago. Decizia privind încuviinţarea părăsirii României este definitivă.
Hotărârea privind menţinerea măsurii controlului judiciar în acest dosar a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti şi urmează să se judece în 18 iunie.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată în trei dosare şi este cercetat într-un al patrulea dosar, pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite 15 cartuşe de 9 milimetri, când au fost făcute percheziţii într-unul dintre primele două dosare.
În 27 mai, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curţii de Conturi.
Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, cu ajutorul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 şi 2013. Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.
O altă acuzaţie adusă în acest dosar se referă la faptul că în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a prelungit 11 certificate de urbanism şi autorizaţiile de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.
Dosarul este judecat de Tribunalul Bucureşti.
Într-un alt dosar, în 25 aprilie, şeful Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.
Conform rechizitoriului întocmit în acest dosar, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, informează DNA.
În cel de-al treilea dosar, desprins din cel în care a fost trimis în judecată în 27 mai, procurorii DNA arătau că din probele obţinute de la sediul CJ Constanţa "a rezultat că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel nu a emis/prelungit valabilitatea şi a altor certificate de urbanism, solicitate atât de societăţile reprezentate de (....) cât şi de alte persoane".
Potrivit DNA, din declaraţiile mai multor persoane audiate în cauză a rezultat că motivul real al refuzului de emitere sau prelungire a certificatelor de urbanism "era legat de neprimirea anumitor foloase materiale".
"Totodată, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, au fost identificate 15 cartuşe cu glonţ, calibru 9 mm, astfel că sunt indicii privind săvârşirea infracţiunii prev. de art. 342 din noul Cod penal", se mai arată în documentele citate.
Anchetatorii au disjuns aceste aspecte din dosarul iniţial şi continuă cercetarea penală a lui Constantinescu şi pentru dare şi luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Nicuşor Constantinescu mai este judecat, din octombrie 2008, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri în care mai sunt acuzaţi primarul Radu Mazăre şi alte 35 de persoane. Aceştia sunt acuzaţi că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.
Potrivit procurorilor DNA, prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa.
Dosarul este judecat la Curtea de Apel Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe