Nicuşor Dan, despre George Ivaşcu: Poziţia de manager nu e premiu de excelenţă

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că este pentru prima oară când evaluările directorilor de teatre se fac „pe bune”: „Poziţia de manager al unei instituţii de cultură nu este un premiu de excelenţă pentru o activitate culturală colaterală”.

Urmărește
520 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Dan, despre George Ivaşcu: Poziţia de manager nu e premiu de excelenţă

Nicuşor Dan, despre George Ivaşcu: Poziţia de manager nu e premiu de excelenţă

„Câteva cuvinte şi explicaţii după ce s-au încheiat evaluările directorilor de teatre, cu referire specială la Teatrul Metropolis. E prima dată când evaluările se fac pe bune. Până acum, evaluările se făceau de complezenţă şi reieşea că totul este minunat. Consider că nota 8,90 dată unui manager este o notă foarte bună. Trebuie să ieşim din ipocrizia în care toţi luăm nota 10. Poziţia de manager al unei instituţii de cultură nu este un premiu de excelenţă pentru o activitate culturală colaterală. Poziţia de manager al unei instituţii de cultură este o activitate cu timp complet, în care managerul trebuie să optimizeze resursele de care dispune, pentru un produs cultural de calitate (nu am spus niciodată că instituţiile de cultură trebuie să facă profit, dar sunt ferm în chestiunea optimizării resurselor). Nu m-am lăsat intimidat, şi sunt bucuros că nici comisia nu a făcut-o, de tot scandalul iscat în jurul Teatrului Metropolis cu câteva zile înainte de evaluarea managerului”, scrie pe Facebook Nicuşor Dan.

El precizează că susţine evaluarea făcută de comisie directorului Tratrului Metropolis, George Ivaşcu.

„Mă voi referi mai jos la minciunile repetate de aşa de multe ori, încât au creat impresia de realitate. Susţin evaluarea făcută de comisie (formată din şase experţi în artele spectacolului şi trei funcţionari ai primăriei) pentru managerul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu. Domnul Ivaşcu este un profesor respectat, ar fi un director artistic foarte bun, dar nu este un manager de teatru performant. Nu a reuşit, în evaluarea orală, să răspundă la întrebarea despre execuţia bugetară pe 2021, ori primul lucru pe care trebuie să îl ştie un manager sunt principalii indicatori financiari. A avut în administrare sala Gloria de 350 de locuri în care nu a montat niciun spectacol la care să vândă bilete, în condiţiile în care alte teatre ale primăriei plătesc chirii consistente pentru sălile unde joacă. A avut la dispoziţie trei săli de spectacol şi a vândut 2170 de bilete, adică 6 bilete pe zi vândute pentru trei săli avute la dispoziţie”, adaugă edilul.

Legat de alocarea bugetară, Nicuşor Dan afirmă că din 2017-2018, de când Gabriela Firea „a intrat în bani şi a cheltuit în fiecare an cu un miliard de lei mai mult decât avea venituri”, o formă de a rezista financiar a primăriei şi a instituţiilor subordonate a fost de a angaja cheltuieli şi a le plăti după 60-90 de zile, un termen mai mare de 90 de zile fiind interzis de lege.

„Cu alte cuvinte, directorii angajează sumele prevăzute în buget, iar primăria este obligată să le plătească înainte de a se încheia cele 90 de zile de la angajare. Prin reducerile drastice de costuri pe care le-am făcut la toate instituţiile în 2021, ne-am propus să ajungem la zi cu plăţile. Am fi şi ajuns la sfârşitul lui 2021, dacă nu am fi primit de la stat cu 130 de milioane de lei mai puţin decât estimarea guvernului pe care am construit toate bugetele. Deşi cei 130 milioane de lei ar fi rezolvat multe probleme, nu am protestat în vreun fel, am înţeles că atât a putut colecta statul din impozitul pe venit. Revenind la Teatrul Metropolis, în loc să aţâţe colaboratorii împotriva primăriei, managerul ar fi putut angaja integral cei 900.000 de lei pentru producţii, pe care îi avea în buget, iar PMB i-ar fi plătit, cu întârzierea de 2 luni la care m-am referit. Teatrul ar fi putut, de asemenea, să solicite alocarea unor sume de bani din alte linii bugetare, unde a rămas cu excedent, pentru linia de buget (20.30.30 pentru specialişti) pentru producţiile sale. Unele realocări sunt de competenţa primarului, altele de competenţa Consiliului General, iar toate realocările solicitate de instituţiile subordonate au fost aprobate de primar sau de consiliu. Dacă şi-ar fi respectat obligaţia legală de a invita reprezentanţii PMB la Consiliile de Administraţie (a şi recunoscut că nu a făcut-o), managerul Teatrului Metropolis ar fi putut pune în practică aceste soluţii de criză”, afirmă primarul general al Capitalei.

De asemenea, Nicuşor Dan transmite că dacă managerul George Ivaşcu şi-ar fi respectat ţintele de venituri proprii asumate la începutul anului, şi realizate la 31.12.2021 doar în proporţie de 54%, astăzi toţi colaboratorii ar fi fost cu plăţile la zi.

„Nu credem însă că este corect a acuza primăria de rea voinţă, sabotaj sau joc politic şi a provoca breasla culturală prin furnizarea unor adevăruri trunchiate, în condiţiile în care situaţia a fost generată în primul rând de un management financiar care ar fi trebuit să fie mai precaut şi adaptat realităţii pandemice în care întreg domeniul cultural şi-a desfăşurat activitatea. Două minciuni au fost repetate cu obstinaţie în ultimele zile. Prima, că Teatrul Metropolis se închide. Nu se închide, are în 2022 un buget de 10 milioane de lei (9,874 milioane lei), din care 1,1 milioane lei pentru producţii. A doua, că sunt actori neplătiţi de şase luni. Chiar managerul teatrului a dezminţit informaţia. Aşa cum am arătat mai sus, excluzând ipoteza în care există o contabilitate “pe caiet”, nu pot exista cheltuieli angajate de o instituţie publică care să nu fie plătite în 90 de zile”, conchide Nicuşor Dan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici