Nicuşor Dan vorbeşte despre mafie imobiliară: One Modrogan este una dintre cele mai nocive construcţii pe spaţiu verde

Urmărește
4170 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Dan vorbeşte despre mafie imobiliară: One Modrogan este una dintre cele mai nocive construcţii pe spaţiu verde

Drept la replică solicitat de One United Properties

ONE MODROGAN

Terenul pe care se dezvoltă proiectul One Modrogan nu face parte din monumentul istoric Vila Filipescu, fiind delimitat cadastral de acesta încă din anul 1986. Terenul nu este nici spaţiu verde amenajat, întrucât nu este înscris în Registrul Spaţiilor Verzi. De altfel, nici nu ar putea să fie înscris în acest Registru, întrucât terenul se află în proprietatea privată şi are funcţiunea de curţi-construcţii, iar prevederi legale imperative interzic inventarierea unor astfel de terenuri înainte de parcurgerea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică.

Nici Planul Urbanistic Zonal şi nici Autorizaţia de Construire în baza cărora se dezvoltă proiectul One Modrogan nu au fost anulate de către instanţele de judecată. Lucrările au fost suspendate provizoriu până la momentul la care instanţa se va pronunţa în litigiul care vizează legalitatea acestor acte, iar până în prezent nu s-a pronunţat nicio hotărâre judecătorească, nici măcar în primă instanţă.

ONE PENINSULA

Proiectul One Peninsula se dezvoltă în baza unor autorizaţii de construire obţinute în conformitate cu reglementările urbanistice stabilite prin PUZ Inel Median. Toate actele în baza cărora se desfăşoară lucrările la proiectul One Peninsula sunt perfect legale şi valabile, iar lucrările nu sunt suspendate. Legalitatea actelor în baza cărora se edifică acest proiect au fost confirmate până acum şi de 5 completuri de judecată.

Cererea iniţială, formulată de proprietarii unora dintre terenurilor învecinate, prin care se urmărea suspendarea lucrărilor, a fost respinsă în mod definitiv, în fond de Tribunalul Bucureşti şi în recurs de Curtea de Apel. Cererea formulată de aceleaşi persoane, prin care se urmărea anularea autorizaţiilor de construire şi a documentaţiilor de urbanism relevante a fost respinsă în fond, iar apoi reclamanţii au renunţat în mod expres la exercitarea oricăror căi de atac. Singurul care a formulat recurs în acel dosar a fost actualul Primar General care, din postura de pârât, înţelege să refuze în mod nelegal aplicarea unei documentaţii de urbanism perfect valide.

Recent, autorizaţiile de construire şi documentaţiile de urbanism au mai fost atacate şi de către două ONG-uri. Cererea de chemare în judecată, introdusă de acestea, care viza suspendarea autorizaţiilor de construire a fost respinsă la 11 aprilie 2024, iar cererea care viza suspendarea PUZ Inel Median a fost respinsă astăzi, 23 mai 2024.

ONE COTROCENI

PUZ-ul care studiază terenul a fost contestat de proprietarul unui teren învecinat, însă acesta a decis renunţarea la judecată, deci PUZ-ul a fost şi rămâne perfect valabil şi produce în continuare efecte juridice.

Încălcând prevederi legale imperative, actualul Primar General refuză aplicarea acestei documentaţii de urbanism aprobată prin hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. După ce iniţial solicitase să fie scos din dosarul în care se contestase PUZ-ul, Primarul General a decis în mod abuziv ca, din postura de "pârât" să solicite anularea documentaţiei de urbanism, încălcând astfel în mod ostentativ şi hotărâri obligatorii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Toate actele în baza cărora se dezvoltă proiectele One sunt perfect legale, iar societatea va lupta permanent în instanţă împotriva oricăror procese abuzive sau şicanatorii.

ŞTIREA INIŢIALĂ

„Suntem în Aleea Modrogan nr. 1 şi ăsta e un exemplu tipic de mafie imobiliară. Suntem într-o zonă protejată a Bucureştiului, constituită în jurul Palatului Modrogan. Palatul, în mod istoric, şi-a păstrat o grădină, care a fost spaţiu verde şi care e parte din monumentul istoric palatul Modrogan. Printr-un PUZ lşi o autorizaţie de contruire emisă în mandatul anterior s-a aprobat construcţia acestor blocuri, care nu au cu nimic de a face cu zona protejată. Instanţele au suspendat atât PUZ, cât şi autorizaţia de construire în urmă cu un an şi jumătate. Noutatea zilei de azi e o hotărâre pe care Tribunalul Bucureşti a pronunţat-o în această săptămână prin care beneficiarul One Properties împreună cu un ONG de casă au solicitat anularea întregului PUZ al zonei protejate, aduică reglementarea per care CG a dat-o în 2000 pentru zonele istorice ale Bucureştiului şi instanţa a constatat că această documentaţie este legală”, spune Nicuşor Dan.

El aminteşte că în decembrie 2000 Consiliul General a votat PUG, prin care a dat o reglementare pentru tot oraşul Bucureşti, iar pentru zona istorică a Bucureştiului a dat o reglementare care se numeşte PUZ zone protejate.

„După ce actuala administraţie a început să aplice în sfârşit această reglementare, adică să respingă cereri de autorizaţii de construire care depăşeau înălţimea, POT-ul şi chiar specificul zonei, după ce instanţele au început să anuleze pe bandă rulantă autorizaţii emise de fosta administraţie, dar şi de cele anterioare, pentru construcţii nelegale în zona istorică, au început un şir de litigii prin care diverşi privaţi au încercat să anuleze această documentaţie. Din fericire, ăsta e primul litigiu care se finalizează şi instanţa constată că PUZ zonă protejată e documentaţie legală. (...) Prefectul Greblă, la momentul acela, tot ca să ajute rechinii imobiliari, a încercat să atace în instanţă întreaga documentaţie PUZ zonă protejată să în suspende efectele. În rezumat, aceasta e o documentaţie legală. (...) Cel mai rău, legat de One Properties, nu sunt litigiile care sunt generate de dezvoltări imobiliare, ci este comportamentul mafiot prin care încearcă să intimideze societatea civilă şi presa”, încheie Nicuşor Dan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici