- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.07.2014, 15:50)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Niţu: Concluziile Comisiei parlamentare în cazul Nana au valoare cel mult de probe extrajudiciare
Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat joi că la PICCJ corespondenţa cu instituţiile, inclusiv cu Parlamentul, este semnată de şeful Secţiei de urmărire penală, aşa cum a fost şi în cazul cererii privind documentele Comisiei Nana, precizând că acestea au cel mult valoare de probe extrajudiciare.
Urmărește
130 afișări
Tiberiu Niţu (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)
"Procurorul de caz este cel care apreciază asupra oportunităţii administrării tuturor probelor, dar în ceea ce priveşte persoana care semnează corespondenţa la Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceasta este procurorul şef de secţie. Potrivit Codului de Procedură Penală, dacă la celelalte unităţi de parchet, prim-procurorul, respectiv procurorul general de Curte este cel care verifică rechizitoriul, este cel care soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conducătorul unităţii operative este şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistică. Acesta semnează şi corespondenţa, nu numai cu Parlamentul României, ci cu toate instituţiile publice, private, cu care Ministerul Public corespondează sau solicită documente", a spus Tiberiu Niţu, înainte de începerea şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Declaraţia procurorului general al României vine în contextul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut, miercuri, ca solicitarea cu privire la documentele comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana să fie semnată de Tiberiu Niţu.
Ieri, domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor a comunicat că ne va trimite o scrisoare din care rezultă că nu ne răspunde solicitării întrucât nu a fost semnată de procurorul general. Am primit ieri după-amiază o scrisoare şi doresc să vă lămuresc ce este cu această scrisoare. (...) Scrisoarea a ajuns la procurorul de caz care, deşi documentele Comisiei reprezintă pentru noi eventual probe extrajudiciare, a considerat că nu ar strica sau nu ar fi rău să le cunoască. Şi a adresat Comisiei parlamentare solicitarea de a trimite documentele", a precizat Tiberiu Niţu.
Procurorul general al României a arătat că documentele comisiei parlamentare au valoare cel mult de probe extrajudiciare, "nefiind administrate în cursul procedurii judiciare, dar nici nu pot fi înlăturate ab initio".
Citeşte şi:
Parchetul ICCJ vrea documentele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana
Citeşte şi:
Ponta: O să întreb conducerea Camerei dacă Raportul Comisiei Nana poate fi la dispoziţia publicului
"Pot fi consultate şi, eventual, studiate şi incluse în dosarul penal. (...) Dumnealor ne-au încunoştiinţat că putem avea acces la documentele comisiei. Procurorii au acces la documentele care interesează în cadrul unui dosar penal ale oricărei instituţii publice sau private, indiferent dacă instituţia respectivă ne comunică că avem sau nu acces", a adăugat Tiberiu Niţu.
Procurorul şef de secţie Camelia Sutiman a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să pună la dispoziţie documentele Comisiei Nana, preşedintele Camerei Valeriu Zgonea arătând, miercuri, că toţi membrii BP au fost de acord, dar că solicitarea va fi trimisă înapoi pentru a fi făcută de procurorul general.
Camelia Sutiman, procuror şef Secţie urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, a cerut Biroului Permanent al Camerei să pună la dispoziţie de îndată toate documentele pe care Comisia Nana le-a analizat şi raportul comisiei.
"Constituţional, comunicarea între Parchetul general şi preşedintele Camerei se face instituţional prin ministrul Justiţiei şi prin procurorul general. Noi am aprobat de principiu să punem la dispoziţie toate documentele, dar, din punct de vedere regulamentar, am returnat acest document rugându-l pe pocurorul general să emită această cerere sub semnătura domniei sale. Sunt două erori de fond, în primul rând nu Biroul Camerei ia această decizie, ci Biroul reunit şi scrisoarea trebuia trimisă procedural de către procurorul general către Birourile reunite ale Camerei şi Senatului pentru a fi discutate în Biroul reunit, astfel încât documentele să fie scoase din arhiva Senatului pentru a fi puse la dispoziţia Parchetului general, a procurorului şef care se ocupă de acest caz", a precizat Zgonea, după şedinţa Biroului permanent al Camerei.
Zgonea a arătat că el crede că într-o perioadă foarte scurtă procurorul general va trimite scrisoarea oficială şi atunci, împreună cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va convoca Birourile Permanente reunite pentru a pune cât mai rapid la dispoziţie aceste documente.
El a mai spus că, în acest sens, i-a trimis o scrisoare procurorului general pentru a-i explica că cererea trebuie făcută constituţional.
"În rest, noi suntem de acord, vom vota toţi din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru transmiterea de îndată a acestor documente, când scrisoarea va veni oficial", a mai spus Zgonea.
"Legea ne obligă să punem la dispoziţie de îndată aceste documente şi eu cred că în maximum o săptămână documentele vor fi puse la dispoziţie”, a adăugat Zgonea.
Comisia de anchetă Nana a făcut audieri în acest caz, însă raportul comisiei nu a putut fi supus dezbaterii plenului Parlamentului deoarece Parchetul a început o anchetă penală.
În 10 iunie, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, declara, după o şedinţă a Birourilor permanente reunite, că activitatea comisiei privind terenurile de la Nana şi-a încheiat activitatea, iar draftul de raport, care nu este public şi nici votat de plenul comun, este pus la dispoziţia Parchetului, dacă îl doreşte.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112