- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.09.2013, 12:25)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Niţu: Trebuie schimbată mentalitatea în materia confiscării, iar procurorii trebuie să fie curajoşi
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat luni că trebuie schimbată mentalitatea pe care o au anchetatorii în materia confiscării extinse, precizând că procurorii trebuie să fie mai curajoşi privind confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni.
Urmărește
115 afișări
Niţu: Trebuie schimbată mentalitatea în materia confiscării, iar procurorii trebuie să fie curajoşi (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Tiberiu Niţu a spus, la conferinţa internaţională cu tema "Confiscarea extinsă: cât recuperăm?", că se lucrează la un instrument dorit atât de magistraţi cât şi de cetăţeni, arătând că se fac eforturi în sensul aplicării şi utilizării confiscării extinse, aşa cum este reglementată în prezent.
Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a precizat că şi în România cercetarea penală şi investigarea financiară, în special, în cazul infracţiunilor financiare trebuie să se afle pe acelaşi plan ca importanţă şi preocupare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Niţu a susţinut că trebuie să se reuşească găsirea unui punct de echilibru în ceea ce priveşte confiscările, aşa cum s-a găsit şi în materia combaterii corupţiei sau a conflictelor de interese.
"Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, trebuie să găsim acele mijloace legale prin care cei care încalcă lege să simtă inclusiv tragerea la răspunderea pecuniară, să nu-i lăsăm să beneficieze de rezultatele financiare ale activităţii infracţionale. Am susţinut constant că trebuie ca şi colegii noştri să fie mai curajoşi în ceea ce priveşte aplicarea confiscării extinse", a mai spus Niţu.
Acesta a arătat că atunci când se referă la schimbarea mentalităţii se gândeşte la faptul că generaţiile noi de magistraţi care au absolvit Dreptul după 1991 şi care au studiat Constituţia modificată la acea vreme au fost învăţaţi că prezumţia la care se referă legea fundamentală a statului ar fi imbatabilă.
Niţu a arătat că această prezumţie poate fi răsturnată cu probe şi că legea prin care este reglementată confiscarea extinsă trebuie aplicată în cei mai buni şi corecţi parametri.
Procurorul general al României a precizat că în acest sens a purtat deja discuţii prin videoconferinţă cu procurori ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi de pe lângă tribunale, solicitându-le acestora să spună dacă au cauze în care aplică confiscarea extinsă şi dacă sunt nelămuriri sau întrebări în legătură cu această procedură.
La conferinţa "Confiscarea extinsă: cât recuperăm?" au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.
În cadrul conferinţei se discută, printre altele, despre procedura de confiscare extinsă în ţări europene şi în Statele Unite ale Americii, planurile parchetelor şi Guvernului de a utiliza procedura confiscării extinse şi stadiul propunerii de Directivă privind confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:48
-
astăzi, 22:48
BREAKING NEWS Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc