Nivel înalt de nitraţi în apele subterane din sudul României

Potrivit unui raport referitor la implementarea Directivei Nitraţilor, publicat de Comisia Europeană, sudul României figurează printre zonele din Uniunea Europeană în care apele subterane conţin niveluri crescute de nitraţi.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Nivel înalt de nitraţi în apele subterane din sudul României

Nivel înalt de nitraţi în apele subterane din sudul României (Imagine: Mediafax Foto)

Folosirea agricolă a fertilizatorilor chimici şi organici cu nitraţi este o sursă majoră de poluare a apei în Europa, arată raportul citat, care precizează că, deşi sunt vitali pentru creşterea recoltelor, nitraţii dăunează oamenilor.

Raportul indică o stabilizare şi chiar o scădere a prezenţei concentraţiilor de nitraţi în UE.

Documentul arată însă că, în pofida acestor tendinţe încurajatoare, există numeroase regiuni unde nivelul concentraţiilor de nitraţi este la dimensiuni alarmante.

Concentraţii mari de nitraţi sunt localizate în apele subterane din Estonia, nord-estul Olandei, regiunea Flandra din Belgia, Anglia, în unele părţi din Franţa, nordul Italiei, nord-estul Spaniei, sud-estul Slovaciei, în sudul României, în Malta şi Cipru.

CE a identificat de asemenea concentraţii deosebit de mari de nitraţi în apele de suprafaţă din Malta, Anglia, Flandra (Belgia) şi regiunea Bretania din Franţa.

Concluzia raportului este însă că la nivelul tuturor celor 27 de state membre se constată o scădere a cantităţilor de nitraţi din apă şi că implementarea legislaţiei menite să împiedice poluarea terestră şi a apelor de suprafaţă cu nitraţi proveniţi din agricultură constituie un succes.

La nivelul UE sunt implementate peste 300 de programe de acţiune a căror performanţă se îmbunătăţeşte constant, potrivit raportului. Printre aceste măsuri se numără interzicerea, pe anumite perioade, a utilizării fertilizatorilor sau controlarea utilizării şi răspândirii nitraţilor în apropierea surselor de apă.

Statele Uniunii Europene au stabilit o serie de teritorii în care aplică aceste programe.

Există însă şi unele ţări - Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda şi Slovenia - care au decis să aplice programe de acţiune pe tot teritoriul naţional pentru a asigura un nivel uniform de protecţie.

Raportul referitor la implementarea Directivei Nitraţilor se redactează pe baza informaţiilor oferite de autorităţile naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici