Nivelul Dunării depăşeşte cotele de inundaţie şi este în creştere

Debitul Dunării depăşeşte în prezent cota de inundaţie la patru staţii hidrometrice şi continuă să crească, a anunţat, luni, Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR).

Urmărește
234 afișări
Imaginea articolului Nivelul Dunării depăşeşte cotele de inundaţie şi este în creştere

Apele Române: Nivelul Dunării depăşeşte cotele de inundaţie şi este încă în creştere (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

"Debitele fluviului Dunărea sunt în creştere şi se situează peste cotele de atenţie - corespunzătoare codului portocaliu - la staţiile hidrometrice Gruia, Calafat, Bechet şi Turnu Măgurele. În perioada imediat următoare, creşterea debitelor Dunării nu va fi influenţată semnificativ de aportul râurilor interioare care se varsă în Dunăre, atât timp cât acestea se menţin sub cotele de atenţie", se precizează într-un comunicat de luni al ANAR.

Totuşi, specialiştii afirmă că nu există în prezent motive de îngrijorare, debitul fluviului fiind în prezent de circa 11.000 de metri cubi pe secundă la intrarea în ţară. Pentru comparaţie, inundaţiile de pe Dunăre din 2006, când cea mai afectată localitate a fost Rast, s-au produs după ce fluviul a ajuns la un debit de 15.860 de metri cubi pe secundă la intrarea în România.

"Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15.860 mc/s şi au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuaţi în jur de 10.000 de oameni, specialiştii Administraţiei Naţionale «Apele Române» estimează faptul că, până la un debit al Dunării la intrarea în ţară de 12.500 - 13.000 mc/s, nu există risc de inundaţii pentru populaţie şi locuinţe, întrucât nivelurile Dunării din zonele îndiguite au o gardă de minimum un metru până la coronamentul digurilor", se precizează în comunicatul ANAR.

Experţii ANAR avertizează însă că există pericol de inundaţii la clădirile administraţiilor portuare, ale vămilor sau şantierelor navale, sedii aflate în "zona dig-mal" a fluviului.

"În lipsa unor alte evenimente neprevăzute, cum ar fi producerea de breşe în diguri, nu se pune problema producerii unor pagube pe arii largi, iar localităţile de pe cursul Dunării sunt apărate", scriu reprezentanţii ANAR.

Aceştia mai spun că terenurile afectate de inundaţiile de până acum de pe Dunăre sunt situate în zonele neîndiguite de pe sectorul Gruia-Calafat al fluviului, acestea fiind "terenuri arabile inundabile".

"Locuinţele sau populaţia din zonă nu vor fi afectate de debitele crescute ale Dunării în perioada următoare", conchid specialiştii ANAR.

Potrivit datelor colectate până acum şi prognozelor întocmite de hidrologi, Dunărea, aflată în prezent la un debit de 11.000 de metri cubi pe secundă, ar urma să ajungă, în 6 martie, la un maxim de 11.700 de metri cubi pe secundă, cotă situată sub limita la care, potrivit experţilor, pot apărea probleme importante pentru comunităţi.

Surse din ANAR au precizat că, potrivit aşteptărilor, Dunărea nu ar putea să depăşească în această perioadă debitul de 12.000 de metri pe secundă. Probleme ar fi, potrivit surselor citate, din cauza perioadei de timp îndelungate în care fluviul a stat la cote înalte, presiunea constantă pusă pe diguri putând duce la "probleme".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici