- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nivelul emisiilor de tritiu de la Centrala Cernavodă, mai mic decât cel admisibil
Nivelul emisiilor de tritiu de la Centrala Nuclearelectrică (CNE) Cernavodă este de zece ori mai mic decât cel admisibil, stabilit de CNCAN şi cu două ordine de mărime mai redus faţă de nivelul stabilit în Europa, a declarat, joi, preşedintele CNCAN, Vilmos Zsombori.
Nivelul emisiilor de tritiu de la Centrala Cernavodă, mai mic decât cel admisibil
Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Vilmos Zsombori, susţine că energia produsă la Cernavodă este o energie curată şi competitivă, chiar dacă apar mereu suspiciuni.
"În fiecare secundă urmărim 2.000 de parametri de funcţionare ai centralei. Referitor la tritiu, urmărim nivelul de conţinut al acestuia şi este de zece ori mai puţin decât nivelul admisibil, deci este cu un ordin de mărime mai puţin faţă de nivelul stabilit de CNCAN", a declarat Zsombori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Concret, limita de doză, stabilită la nivel european, este de un minisievert (unitatea de măsură a dozei radiaţiei), iar CNCAN a redus această limită la 0,1 minisievert.
"Pentru populaţie, limita de doză este de un minisievert, iar CNCAN, care gândeşte preventiv, a redus această limită la 0,1 minisievert, deci a redus-o de zece ori. Centrala emite acum de zece ori mai puţin decât limita CNCAN, deci cu două ordine de mărime faţă de ce este valabil în Europa", a declarat directorul direcţiei Asigurarea Calităţii, Lucian Goicea.
Totodată, specialiştii CNCAN susţin că dacă toate centralele nucleare ar fi pornite în acelaşi timp, fără să fie dotate cu instalaţii de detritiere, maximul conţinutului de tritiu ar ajunge la 0,08, şi ar fi oricum sub limita CNCAN.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO