Nivelul radiaţiilor în România, după explozia rachetei nucleare din Rusia. Anunţul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) transmite că în prezent nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului în România, ca urmare a exploziei de săptămâna trecută de la o bază militară din Rusia, incident considerat de tip nuclear.

Urmărește
12144 afișări
Imaginea articolului Nivelul radiaţiilor în România, după explozia rachetei nucleare din Rusia. Anunţul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare

CNCAN transmite că nu au crescut radiaţiile în România, după explozia din Rusia

CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul Romaniei, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de faţă, în România nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului.

„Pot să vă confirm că în toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli/metru cub (unitate de măsură pentru radioactivitate) şi de alarmare de 200 becquereli/metrucub, nu au depăşit 5 becquereli/metru cub, la Constanţa având, de exemplu 2 becquereli /metru cub, iar în Bucureşti 4,5 becquereli /metru cub. Cele mai mici valori sunt la Arad, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ şi Babele, adică pe tot teritoriul României”, a precizat Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, printr-un comunicat de presă.

Reprentanţii CNCAN mai spun că fac analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice fel de variaţie a radioactivităţii atât în aerosoli, cât şi în depuneri fixate şi în apă, precum şi a radiaţiilor gamma.

„Noi rămânem în alertă până când toate informaţiile culese atât la nivel europen cu partenerii noştri de la ceilalţi regulatori din ţările limitrofe dar şi din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului la nivel european sau în vreo ţară limitrofă României”, mai explică Rodin Traicu.

CNCAN mai transmite că nu există niciun pericol pentru populaţie sau pentru mediu.

Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Taguri:
nuclear,
rusia,
radiaţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici