Video Noaptea Muzeelor 2016: Peste 2.500 de oameni au luat cu asalt Complexul Muzeal din Arad - GALERIE FOTO, VIDEO

Peste 2.500 de oameni au luat cu asalt, sâmbătă seara, Complexul Muzeal din Arad, care a fost deschis până la ora 2 noaptea, printre vizitatori aflându-se şi turişti străini, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
192 afișări

GALERIE FOTO

Cei peste 2.500 de oameni care au mers la Complexul Muzeal din Arad au avut de unde alege: numeroase expoziţii, dintre care unele în premieră, i-au aşteptat pe vizitatori, dar şi ateliere pentru cei mici.

"Mi se pare foarte tare, adică decât să stăm afară aiurea şi să colindăm străzile, mai bine vii aici să te culturalizezi. Când am fost ultima dată la muzeu? Data trecută, anul trecut, tot la noaptea muzeelor", a declarat unul dintre cei cei prezenţi.

"Sunt cetăţean din Paris şi cred că muzeul deschis la aceast oră e bine, pentru că este o activitate diferită de club sau de restaurant, e mai bine", a spus un turist.

Vizitatorii au fost impresionaţi de toate expoziţiile, de la animalele împăiate din secţia de ştiinţe naturale la artefactele din cadrul expoziţiilor de la secţia de istorie sau de expoziţiile de la muzeul de artă.

"Mi-a plăcut partea de artă, tot ce ţine de monarhie, de Carol al 2-lea, de Imperiul Austro-Ungar, tot, e greu să aleg", a spus o femeie.

Un tânăr de 18 ani s-a declarat impresionat de expoziţia "Arad-Decembrie 1989": "Mi s-a părut interesantă expoziţia despre Revoluţie, m-au impresionat imaginile despre Revoluţie, tot ce s-a întâmplat atunci, nu eram născut atunci, am 18 ani", a spus un tânăr.

Vizitatorii au putut vedea şi o prezentare de uniforme şi echipamente militare din timpul Primului Război Mondial.

"Au fost prezentate trei modele de uniforme din perioada Primului Război Mondial din cadrul Regimentului de Infanterie 33 din Cetatea Aradului până înainte de Primul Război Mondial şi o uniformă din armata comună, specifică părţii austriece a Imperiului Austro-Ungaria, Regimentul 33 fiind specific armatei imperiale. Existau 3 categorii de armată în cadrul Imperiului Austro-Ungar. Am avut 3 replici de arme care existau în dotarea a aproape tuturor armatelor din perioada Primului Război Mondial", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Regimentul de Infanterie 33, care fost cazarmat în Cetatea Aradului până înainte de Primul Război Mondial, Răzvan Sorinca.

Vizitatorii de toate vârstele şi-a făcut fotografii cu militarii care i-au impresionat mai mult, dar şi cu armele.

"În funcţie de gradul de mişcare a celor îmbrăcaţi în uniforme au fost vizitatori care au fost surprinşi de existenţa lor, alţii au fost suprinşi când au văzut că se mişcă, au crezut că sunt manechine. Nu, nu sunt manechine, sunt oameni îmbrăcaţi. Au fost foarte impresionaţi. Ce am remarcat, faţă de anul trecut, că au fost mai mulţi oameni. Tinerii în uniforme au fost obiectul unor şedinţe foto de-a dreptul minuţioase, oamenii şi-au făcut multe poze, cu fiecare separat, cu toţi în grup, cu replicile armelor", a mai declarat corespondentului Răzvan Sorinca.

Cei care au prezentat aceste ţinute fac parte din Asociaţia IR33 Cetatea Aradului de reconstituire istorico-militară, care şi-a definitivat existenţa legală recent.

De asemenea, a fost vernisată expoziţia "Mahrame: Portrete şi Nume: Martiri ai regimului comunist”, organizată de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc Bucureşti.

Mahramele sunt pânze ţesute în casă, pe ele fiind imprimate portretele unor oameni fotografiaţi în timpul detenţiei - în momentele lor de suferinţă şi umilinţă, fotografiaţi pentru dosarul de anchetă, mărturii rămase în arhivele CNSAS. Fiecare mahramă, diferită şi unică, poartă figura unei persoane reale, cu destinul ei din România anilor `50.

Pe lângă numeroasele expoziţii din palatul cultural, au mai putut fi vizitate şi expoziţiile muzeului de artă şi de la sala clio, dar şi muzeul oraşului Lipova.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici