Proiectul de lege depus de senatorul Eugen Teodorovici, la Senat, care prevede măsuri de combatere a evaziunii fiscale prin modificarea unor praguri de prejudiciu şi a pedepselor cu închisoarea pentru sustragerea de la responsabilităţile fiscale, a primit raport comun de admitere, cu amendamente, de la Comisia Juridică şi cea de Buget a Senatului, cu cinci voturi „pentru” şi o abţinere.
Iniţial, proiectul de lege prevedea pedeapsa cu închisoarea de la un an la şase ani pentru neplata impozitelor şi/sau a contribuţiilor către stat, în termen de 30 de zile de la termenul de scadenţă. Comisia de Buget a Senatului a decis eliminarea acestui articol din propunerea legislatvă.
Totodată, prin modificarea articolului 9 din Lega 251/2005, limita maximă a pedepsei cu închisoarea pentru sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale se reduce de la opt la şapte ani, iar cea minimă rămâne neschimbată, la doi ani de închisoare.
De asemenea, sustragerea de la obligaţiile fiscale care aduc prejudicii mai mari de 1.000.000 de euro, echivalentul monedei naţionale, şi 5.000.000 de euro, echivalentul monedei naţionale, duc la majorarea pragurilor speciale ale pedepsei prevăzute de lege cu o treime, respectiv cu o jumătate.
În forma veche a legii pentru prejudiciile mai mari de 100.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, limita maximă şi cea minimă a pedepsei cu închisoarea se majorau cu cinci ani, în timp ce pentru prejudiciile mai mari de 500.000 de euro, echivalente în moneda naţională, limitele pedepsei se majorau cu şapte ani.
Articolul 10 al proiectului de lege, prevede reducerea pedepsei la jumătate pentru infracţiunea de evaziune fiscală dacă, în decursul urmăririi penale sau a judecăţii, până la citirea actului de sesizare, se acoperă integral suma prejudiciată prin infraţiune. Se poate aplica doar amendă în cazul în care se recuperează integral prejudiciile de până la 1.000.000 de euro, iar în cazul prejudiciilor de sub 50.000 de euro, echivalentul mondei naţionale, dacă acesta este plătit integral până la citirea actului de sesizare, infracţiunea de evaziune fiscală nu se mai pedepseşte.
„Măsurile propuse contribuie la diminuarea decalajului fiscal prin asigurarea veniturilor fiscale cuvenite bugetului general consolidat, în cunatum considerabil mai mare, fără a creşte cotele de impozitare sau a introduce noi impozite sau taxe.Măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale conduc la condiţii concurenţiale echitabile şi transparente, favorizeazp consolidarea bugetară,reducând, în acelaşi timp, nivelurile datoriei publice, cresc resursele pentru investiţiile publice, îmbunătăţesc eficienţa şi echitanilitatea sistemului fiscal şi consolidează respectarea generală a legislaţiei fiscale”, se arată în expunerea de motive înaintată de iniţiatorul proiectului de lege.
Proiectul legislativ va fi trimis la Senat pentru a fi dezbătut şi votat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în cazul acestui proiect.