Astrofizicienii din Italia au realizat o
cercetare asupra naturii materiei, pornind de la detectarea realizată de către Telescopul Spaţial James Webb (JWST) a unor galaxii existente acum 13 miliarde de ani şi de la simulări numerice noi, de ultimă generaţie, ale primelor galaxii. Studiul adaugă încă o piesă la puzzle-ul privind natura materiei din universul observabil.
În timp ce paradigma general acceptată a formării structurii estea cea pe baza materiei nerelativiste care interacţionează doar gravitaţional, adică materie întunecată „rece”, posibilităţile alternative susţin ipoteza că materia întunecată este formată din particule calde care au o viteză termică mică, non-neglijabilă, şi anume materie întunecată „caldă”.
„Am constatat că recentele detecţii ale galaxiilor JWST în prima fracţiune de miliard de ani de la Big Bang ne pot arăta natura materiei", spune Dr. Umberto Maio, cercetător în cadrul Institutului Naţional Italian de Astrofizică (INAF), Observatorul Astronomic din Trieste, şi autor principal al articolului care descrie descoperirea, publicat recent în Astronomy & Astrophysics.
Cercetarea arată că materia întunecată, principalul constituent al materiei din univers, este formată din particule care sunt fie „reci”, fie doar uşor „calde”, cu o masă mai mare de 2 keV (electronvolt).
FOTO Distribuţia materiei primordiale în modele cosmologice cu materie întunecată fierbinte (WDM, stânga) şi materie întunecată rece. Sursa: CDM, destra
„Ceea ce am făcut noi a fost să aplicăm noua noastră implementare numerică sofisticată a formării galaxiilor timpurii pentru a interpreta cele mai recente date ale Telescopului James Webb”, mai spune Dr. Maio. „Am văzut că, în perioada în care s-au format primele stele şi galaxii, proprietăţile vizibile ale structurilor prezente în univers au depins de masa particulelor de materie întunecată”.
Într-adevăr, studiul arată că volumul de formare a stelelor, luminozitatea în ultraviolete şi abundenţa moleculară variază în diferite modele de materie întunecată, iar aceste variaţii pot fi puse în contrast cu cele mai recente date JWST, primele care analizează universul „antic”.
„Studiul a fost construit pe baza observaţiilor asupra galaxiilor din prima jumătate de miliard de ani, detectate cu JWST şi lansate mai devreme, la sfârşitul anului 2022”, spune profesorul Matteo Viel de la Şcoala Internaţională de Studii Avansate din Trieste şi co-autor al cercetării. „Aceasta este o aplicaţie importantă a datelor ştiinţifice la astfel de epoci primordiale pentru a constrânge natura materiei întunecate. Datorită JWST am observat cele mai îndepărtate galaxii din univers, iar proprietăţile acestora ne oferă informaţii clare despre cum au fost formate”.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.