- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.11.2019, 12:23)
- Roxana Din
Noi detalii în cazul substanţei folosite la deratizarea din Timişoara. Cum afectează fosfura de aluminiu organele/ Medic: Nu există antidot
Substanţa folosită la deratizare în Timişoara este extrem de toxică, folosită, de obicei, la prelucrarea cerealelor. La contact, afectează plămânii, inima, ficatul şi rinichii, mergând până la edem pulmonar toxic, aritmii şi insuficienţă cardiacă, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Tudor Ciuhodaru.
Urmărește
4310 afișări
Noi detalii în cazul substanţei folosite la deratizarea din Timişoara. Cum afectează fosfura de aluminiu organele
Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că fosfura de aluminiu (AIP), substanţa folosită pentru deratizare în blocul unde au murit trei persoane este o substanţă ieftină, dar eficientă, utilizată în mod obişnuit pentru prelucrarea cerealelor. În cazul ingestiei, inhalării sau simplului contact cu pielea omului, substanţa este extrem de toxică.
„Dacă este ingerată/sau în contact cu umiditate eliberează gaz de fosfină - cu miros asemănător celui de carbid sau usturoi - extrem de toxic pentru om şi animale - cu efecte iritative la nivel respirator şi digestiv dar şi toxicitate sistemică - ce afectează plămânii, inima, ficatul şi rinichii –mergând până la edem pulmonar toxic, aritmii şi insuficienţă cardiacă, acidoză. Intoxicaţia cu fosfat de aluminiu are o mortalitate ridicată (30-100%) iar supravieţuirea este puţin probabilă după ingestia a 1,5 grame, iar pe cale inhalatorie sunt periculoase pentru viaţă niveluri mai mari de 50 de părţi per milion. La 400-600 ppm este letală în jumătate de oră. (limita de expunere permisă pentru fosfină este <0,3 ppm(părţi per milion) în mediul de lucru). Simptomele apar rapid, sunt nespecifice şi dependente de doză şi calea de expunere”, spune medicul Tudor Ciuhodaru
Potrivit doctorului, în privinţa expunerii prin inhalare, domină iritaţia căilor respiratorii şi dificultăţi la respiraţie, la care se pot asocia ameţeli, oboseală, senzaţie de strângere la nivelul pieptului, durere de cap, greaţă, vărsături, diaree, tulburare neuro-vegetativă, amorţeală, parestezii, tremur, slăbiciune musculară, diplopie şi icter.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
„Pacientul poate dezvolta insuficienţă cardiacă, aritmii cardiace, convulsii şi comă şi pot apărea şi manifestări tardive de hepatotoxicitate şi nefrotoxicitate. După ingerare simptomele apar în câteva minute şi sunt dominate de greaţă, vărsături repetate, diaree, dureri de cap, disconfort abdominal sau durere şi tahicardie în intoxicaţia ingerată moderată până la severă apar semnele şi simptomele sistemului gastrointestinal, cardiovascular, respirator şi nervos iniţial şi, ulterior, pot apărea şi caracteristici ale insuficienţei hepatice şi renale şi coagularea intravasculară diseminată”, a mai spus medicul.
Ciuhodaru afirmă că pacienţii care au luat contact cu această substanţă extrem de toxică pot să rămână conştienţi până la stadiul final, dar pot avea manifestări precum dureri de cap, ameţeli, convulsii şi comă.
„Diagnosticul se bazează pe suspiciunea clinică sau de istoric. Diagnosticul poate fi realizat cu uşurinţă prin simpla încercare a hârtiei impregnate cu nitrat de argint pe conţinut gastric sau pe respiraţie”, afirmă doctorul.
Cel mai grav este că nu există antidot specific. Medicul Tudor Ciuhodaru afirmă că adresarea rapidă la medic, resuscitarea, diagnosticul, monitorizarea intensivă şi terapia de susţinere sunt doar câteva repere care se iau în calcul în acest proces de restabilizare a pacientului.
„Primul ajutor constă în decontaminare, scoaterea din mediu şi suport. Deoarece fosfina este absorbită pe cale cutanată, decontaminarea pielii şi a ochilor trebuie efectuată cu apă curată cât mai repede posibil. După ingerare, eficacitatea decontaminării intestinale, pentru a reduce absorbţia, depinde în primul rând de durata expunerii la otrăvuri şi este utilă dacă se face în 1-2 ore”, a mai spus conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic specialist primar urgenţe – toxicologie.
Procurorii din TImişoara au informaţii că pentru deratizare, în blocul din Timişoara, unde doi copii şi mama unuia dintre ei au murit, s-a folosit un insecticid denumit „Delicia - GASTOXIN”. „Are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, şi care necesită pentru utilizare autorizaţie specială”, arată sursa citată.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: VIDEO - Gigi Becali, la ieşirea din DNA, după ce a fost audiat într-un dosar de spălare de bani: „Suntem în post! Voi credeţi că dracii stau?”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe