Noi infracţiuni în Codul penal: presiuni asupra justiţiei şi sfidarea organelor judiciare

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, joi, propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, privind introducerea în Codul penal a infracţiunilor privind presiuni asupra justiţiei şi sfidarea organelor judiciare, care se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Urmărește
1616 afișări
Imaginea articolului Noi infracţiuni în Codul penal: presiuni asupra justiţiei şi sfidarea organelor judiciare

Noi infracţiuni în Codul penal: presiuni asupra justiţiei şi sfidarea organelor judiciare (Imagine: Mediafax Foto)

"Proiectul propune reglementarea unor noi cazuri speciale de pedepsire a infracţiunii de ultraj, în funcţie de calitatea subiectului pasiv (judecător, procuror, organ de cercetare penală, expert, executor judecătoresc, poliţist, jandarm), fapte săvârşite în scop de intimidare sau de răzbunare în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu", se arată într-un comunicat al CSM.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus introducerea în Codul penal a infracţiunilor privind presiuni asupra justiţiei şi sfidarea organelor judiciare, care se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Ministerul Justiţiei susţine că se impune modificarea Codului penal "având în vedere că îndeosebi în ultima perioadă au devenit tot mai numeroase faptele prin care se aduce atingere autorităţii şi înfăptuirii justiţiei, de natură să afecteze imaginea publică a organelor judiciare, precum şi încrederea cetăţenilor în actul de justiţie, prin exercitarea de presiuni asupra justiţiei sau prin declaraţii publice defăimătoare la adresa organelor judiciare, luând în considerare necesitatea asigurării mijloacelor adecvate pentru protejarea imparţialităţii şi independenţei judecătorilor şi procurorilor, în vederea creării cadrului optim pentru exercitarea activităţii acestora, ţinând seama de imperativul creării cadrului legislativ adecvat, de natură să protejeze solemnitatea şedinţelor de judecată şi, în general, întreaga activitate desfăşurată de organele judiciare".

Toate acestea creează premisele unei situaţii extraordinare, a cărei reglementare nu poate fi amânată, în temeiul articolului 115 alineatul 4 din Constituţia României, astfel că Ministerul Justiţiei propune Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă.

"Codul penal al României din 16 aprilie 1997 se modifică şi se completează după cum urmează: Art. 239 indice 1 va avea următorul cuprins: Art. 239 indice 1 - Cazuri speciale de pedepsire (1) În cazul infracţiunii prevăzute de art. 239 săvârşite împotriva unui judecător sau procuror, organ de cercetare penală, expert, executor judecătoresc, poliţist ori jandarm, limitele speciale de pedeapsă prevăzute de lege se majorează cu jumătate. (2) În cazul infracţiunilor prevăzute de art. 180 – 183, art. 189 şi art. 193, săvârşite împotriva soţului sau a unei rude apropiate a uneia dintre persoanele menţionate la alin. (1), în scop de intimidare sau de răzbunare în legătură cu exercitarea de către aceste persoane a atribuţiilor de serviciu, limitele speciale de pedeapsă prevăzute de lege se majorează cu jumătate".

Ministerul Justiţiei arată că după articolul 272 se introduc două noi articole, 272 indice 1 şi 272 indice 2.

"Art. 272 indice 1 - Presiuni asupra justiţiei: Declaraţiile publice defăimătoare la adresa judecătorului, procurorului ori a organelor de cercetare penală, făcute în scop de intimidare sau de influenţare a acestora, de oricare dintre părţi, precum şi de făptuitor sau învinuit ori de reprezentanţii lor, în timpul unei proceduri judiciare, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".

"Art. 272 indice 2 - Sfidarea organelor judiciare: (1) Întrebuinţarea de cuvinte ori gesturi jignitoare, obscene sau ameninţătoare de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfăşoară în faţa instanţei sau a procurorului se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează întrebuinţarea de cuvinte ori gesture jignitoare, obscene sau ameninţătoare nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui judecător sau procuror, pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici