Noi proteste ale unor săteni din Voineşti care cer noi alegeri locale

Câteva zeci de săteni din Voineşti (Iaşi) au protestat, duminică, în centrul comunei, cerând organizarea unor noi alegeri, după ce BEC l-a validat pentru funcţia de primar pe liberalul Gheorghe Dobreanu, deşi acesta a obţinut mai puţine voturi decât fostul primar, mort chiar în ziua alegerilor.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului Noi proteste ale unor săteni din Voineşti care cer noi alegeri locale

Noi proteste ale unor săteni din Voineşti care cer noi alegeri locale (Imagine: Mediafax Foto)

Oamenii sunt nemulţumiţi că Biroul Electoral Central l-a validat pentru funcţia de primar pe liberalul Gheorghe Dobreanu, deşi acesta a obţinut mai puţine voturi decât fostul primar, Neculai Ivaşcu (PSD), care a murit chiar în ziua celui de-al doilea tur de scrutin.

Localnicii au scandat "Vrem alegeri!" şi "Vrem primar ales!", dar au întrerupt protestul după aproximativ o oră, după ce poliţiştii ajunşi la faţa locului i-au avertizat că este o manifestaţie ilegală.

"Ne-au pus în vedere că încălcăm legea şi ne-am oprit. Ce aveam să facem? Noi nu suntem jurişti şi nu am ştiut că trebuia să anunţăm din timp mai multe autorităţi, printre care şi Jandarmeria. Am oprit protestul deocamdată, dar îl vom relua joi, cu acte în regulă", a declarat Iustinian Ivaşcu, fiul primarului decedat, membru PSD.

El a adăugat că se aştepta la o participare mai largă, dar susţine că sătenii au fost intimidaţi.

"Se ştia de ieri (sâmbătă, n.r.) că organizam un protest, aşa că persoane de încredera ale primarului liberal au umblat aseară pe uliţe şi i-au avertizat pe oameni că mitingul este ilegal, că vor fi amendaţi dacă participă şi că noul primar «va avea grijă de ei». Practic, au fost ameninţaţi", a susţinut Ivaşcu.

El strânge semnături pentru reluarea alegerilor şi susţine că peste 1.000 de locuitori au subscris la această acţiune.

La rândul său, primarul validat Gheorghe Dobreanu se aşteaptă să-şi ducă la capăt mandatul.

"De când ţin protestele loc de legi în ţara asta? Eu respect legea. Daca legea spune ca sunt declarat câştigător de către Biroul Electoral Central, înseamnă că asta este decizia supremă, nu putem discuta şi comenta", a arătat Dobreanu.

După alegerile din 15 iunie, situaţia din comună a rămas tensionată. Vineri s-a încercat constituirea noului Consiliu Local, fără succes însă întrucât toate partidele au boicotat şedinţa, cu excepţia PNL. Reprezentanţii Prefecturii au convocat o nouă şedinţă de CL pentru luni, 23 iunie.

O manifestaţie similară a localnicilor din Voineşti nemulţumiţi de decizia BEC a avut loc joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici