- Home
- Social
- VASLUI, (19.10.2013, 12:20)
- Theodor Istrate
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi PROTESTE faţă de gazele de şist: Peste 700 de persoane s-au strâns la Siliştea. "Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece". 800 de oameni protestează şi la Bârlad
Peste 700 de persoane au protestat, sâmbătă, la Siliştea (Vaslui), în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, manifestanţii purtând bannere cu mesaje precum "Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece" sau "Nu exploatării gazelor de şist". Aproximativ 800 de persoane protestează, sâmbătă, şi la Bârlad, o parte dintre manifestanţi venind la această acţiune de la mitingul organizat la Siliştea.
Urmărește
573 afișări
Noi PROTESTE faţă de gazele de şist: Peste 200 de persoane s-au strâns la Siliştea. "Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece"
Sâmbătă, la Siliştea, peste 700 de persoane au protestat, timp de aproximativ trei ore, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist.
După cinci zile în care au stat în permanenţă în zona unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist, localnicii din Siliştea, cărora li s-au alăturat, sâmbătă, şi contestatari din alte oraşe ale ţării, între care Bucureşti, Iaşi, Constanţa, au participat la un miting organizat cu prilejul Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulică. La miting au participat şi preoţi, precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii ecologiste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Manifestanţii au scandat "Refuz, rezist, nu gazelor de şist", "Uniţi salvăm întreaga Românie" şi au purtat steaguri pe care scria "Stop Chevron", dar şi bannere cu mesaje precum "Ponta nu uita, România nu e a ta", "Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece", "Cu noi este Dumnezeu", "Nu exploatării gazelor de şist".
Pe parcursul acţiunii, câţiva localnici din Siliştea, îmbrăcaţi în costume populare, au defilat prin faţa manifestanţilor călare pe cai, având steaguri în mâini.
Totodată, protestatarii au dărâmat în mod simbolic un simulacru de sondă, încercând astfel să transmită mesajul că sondele companiei americane Chevron nu îşi au locul în zonă.
De asemenea, la sugestia protopopului de Bârlad, Vasile Lăiu, prezent la protest, oamenii s-au aşezat în genunchi şi au spus "Tatăl nostru".
Citeşte şi:
Explorarea gazelor de şist de către Chevron, blocată de protestele sătenilor din Vaslui. Jandarmii au intervenit
Protest şi la Bârlad faţă de exploatarea gazelor de şist; mulţi manifestanţi au venit de la Siliştea
Aproximativ 800 de persoane protestează, sâmbătă, la Bârlad, faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în judeţul Vaslui, o parte dintre manifestanţi venind la această acţiune de la mitingul organizat la Siliştea, la care au participat peste 700 de oameni.
Manifestanţii s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 15.00, în faţa sediului Primăriei Bârlad, unde au început să mărşăluiască, deşi iniţial anunţau că vor forma un lanţ uman în jurul instituţiei.
Acţiunea de la Bârlad este organizată cu ocazia Zilei Mondiale Anti Fracturare Hidraulică.
Protestatarii scandează lozinci anti-Chevron şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Victor Ponta.
La un moment dat, la iniţiativa protopopului de Bârlad, Vasile Lăiu, oamenii au cântat în cor imnul.
Iniţiatorii protestului sunt membrii Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile (GISC) Bârlad care, la fel ca şi la Siliştea, susţin discursuri în faţa participanţilor, explicându-le riscurile la care este expusă populaţia în cazul exploatării gazelor de şist.
O parte dintre protestatarii de la Bârlad au participat şi la mitingul de sâmbătă de la Siliştea.
La ora transmiterii acestei ştiri, mitingul de la Siliştea s-a încheiat, însă în zonă au rămas localnicii care au protestat şi zilele trecute.
Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti de care aparţine satul Siliştea. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.
Miercuri dimineaţă, la Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care ar urma să amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.
Acest lucru a creat tensiune în rândul localnicilor, peste 500 de persoane protestând în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, iar în timpul manifestaţiei cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.
În timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judeţean Vaslui - Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, jandarmii intervenind însă pentru a elibera şoseaua.
În zonă au fost trimişi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, aceştia fiind retraşi din dispozitiv miercuri seară.
Protestele localnicilor au continuat şi în zilele următoare, joi reprezentanţii companiei Chevron anunţând că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea.Tot joi, cele două utilaje - un excavator şi un buldozer - aduse în zonă au fost retrase.
De asemenea, consilierii locali din Pungeşti au votat un proiect privind organizarea unui referendum local referitor la explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună, o dată posibilă fiind 24 noiembrie.
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce zile libere au românii în ianuarie 2025. Se anunță 5 sărbători legale care cad în timpul săptămânii
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe