Noi PROTESTE în Capitală faţă de proiectul Roşia Montană: Mii de persoane au participat la un marş care a durat câteva ore

Peste 2.000 de protestatari faţă de protestul minier de la Roşia Montană au plecat în marş duminică, în Capitală, din Piaţa Universităţii spre Parlament, pe bulevardul I.C. Brătianu, după ce negociatorii Jandarmeriei le-au recomandat să nu mai blocheze circulaţia.

Urmărește
1579 afișări
Imaginea articolului Noi PROTESTE în Capitală faţă de proiectul Roşia Montană: Mii de persoane au participat la un marş care a durat câteva ore

Noi PROTESTE în Capitală şi în ţară faţă de proiectul Roşia Montană - FOTO

UPDATE Protestatarii din Capitală au părăsit intersecţia de la Universitate, circulaţia a fost reluată

Manifestanţii au părăsit intersecţia de la Piaţa Universităţii, în urma solicitărilor repetate făcute de negociatorii Jandarmeriei, astfel că traficul rutier a fost reluat pe toate bulevardele.

În zonă au mai rămas câteva zeci de protestatari, aflaţi pe trotuarul de la Universitate.

UPDATE Câteva sute manifestanţi au rămas să protesteze la Universitate, pe bulevardul N. Bălcescu

Câteva sute de manifestanţi anti-Roşia Montană au rămas să protesteze, duminică seară, în Piaţa Universităţii din Capitală, pe bulevardul Nicolae Bălcescu, circulaţia rutieră fiind reluată pe bulevardele I. C. Brătianu şi Regina Elisabeta, sensul spre Piaţa Rosetti.

Protestatarii, care sunt flancaţi de jandarmi, scandează "Demisia, demisia!".

În Piaţa Universităţii erau, la sosirea protestatarilor, mai multe maşini ale Jandarmeriei, care între timp au părăsit zona.

Iniţial, la Universitate se aflau peste 1.000 de persoane, care blocaseră complet circulaţia în piaţă.

UPDATE Peste 1.000 de manifestanţi anti-Roşia Montană au ocupat Piaţa Universităţii din Capitală

Peste 1.000 de protestatari faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ocupat duminică seară Piaţa Universităţii din Capitală, unde circulaţia este blocată la ora transmiterii acestei ştiri.

Manifestanţii sunt flancaţi în rondul de la Universitate de trei cordoane de jandarmi, aflate la intrările pe bulevardele I. C. Brătianu, Carol şi Regina Elisabeta. În zonă se află şi mai multe dube ale Jandarmeriei.

UPDATE Manifestanţii au plecat de la Parlament şi se întorc la Universitate

Manifestanţii anti-Roşia Montană din Capitală, în număr de câteva mii, au plecat de la Parlament şi se întorc în Piaţa Universităţii, pe traseul Bulevardul Unirii - Bulevardul I. C. Brătianu.

Protestul de la Parlament de duminică seară a durat aproape două ore.

UPDATE Manifestanţii anti-Roşia Montană din Capitală au ajuns la Parlament

Câteva mii de manifestanţi anti-Roşia Montană ieşiţi în stradă, duminică, în Capitală au ajuns la Parlament, unde au protestat întorcându-se cu spatele la clădirea Senatului şi au aplaudat Academia Română, al cărei sediu se află pe trotuarul de vizavi.

Protestatarii au ajuns la Parlament în jurul orei 18.15, după un marş pe traseul Universitate - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei - Senat.

La Senat, pe Calea Septembrie, ei au blocat circulaţia pe un sens, s-au întors cu spatele spre clădire şi totodată au aplaudat Academia Română, al cărei sediu se află pe trotuarul de vizavi, pentru poziţia acesteia faţă de proiectul de la Roşia Montană.

Ulterior, în jurul orei 19.00, coloana de manifestanţi s-a pus din nou în mişcare, dând ocol clădirii Parlamentului.

Protestatarii scandează "Nu corporaţia face legislaţia", "Uniţi, salvăm toată România!" şi "Şi-au luat şpagă pentru Roşia Montană".

Protestatarii s-au adunat, începând cu ora 16.00, în zona fântânii de la Universitate, unde negociatorii Jandarmeriei le-au transmis să nu mai blocheze traficul rutier, pentru a nu îngrădi dreptul la circulaţie al altor persoane.

După discuţiile cu jandarmii, în jurul orei 17.30, unul dintre manifestanţi le-a spus celorlalţi, la portavoce, să fie respectată recomandarea Jandarmeriei. "Vom merge la Parlament, vom merge pe trotuar, conform recomandărilor", a spus acesta, precizând totodată că "fiecare îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile lui".

Manifestanţii s-au mutat ulterior pe esplanada cu statui de pe bulevardul Regina Elisabeta, iar de acolo, la 17.45, au plecat în marş pe bulevardul Brătianu, fără să fie împiedicaţi în vreun fel de către jandarmi.

Traseul anunţat al marşului de duminică este Universitate - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei - Izvor - Senat.

Protestatarii au adus la protest tradiţionalele pet-uri umplute cu pietricele şi pancarte cu mesaje contra proiectului minier, dar şi a exploatării gazelor de şist.

Ei scandează "Nu corporaţia face legislaţia" şi "Uniţi, salvăm toată România!", înnoind astfel mesajul "Uniţi, salvăm Roşia Montană!".

Vineri, premierul Victor Ponta l-a anunţat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acţioneze "fără complexe" atunci când protestele depăşesc "linia roşie" şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a făcut apel, sâmbătă, la protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană "să nu îşi schimbe atitudinea din ultimele săptămâni", subliniind că îşi doreşte ca "situaţia să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violenţele sunt o soluţie".

Ministrul Culturii, Daniel Barbu este protejat, de vineri, de o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), el precizând că s-a simţit "în pericol" în timpul incidentului petrecut joi seară în Centrul Vechi al Capitalei.

Barbu a fost implicat într-un incident provocat de mai mulţi protestatari faţă de proiectul Roşia Montană, care l-au huiduit şi nu l-au lăsat să plece cu maşina în care se afla decât cu intervenţia forţelor de ordine. În plus, luneta maşinii a fost spartă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici