- Home
- Social
- RÂMNICU VÂLCEA, (26.03.2013, 09:49)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi proteste la Oltchim: Peste 500 de angajaţi au cerut salariile compensatorii în cazul unei concedieri colective care ar viza 1.000 de oameni
Peste 300 de salariaţi de la combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea protestează, marţi, în faţa sediului administrativ al unităţii, oamenii spunând că există restanţe salariale pe trei luni şi că ar putea fi făcute concedieri colective care ar viza aproximativ 1.000 de angajaţi. Protestele s-au încheiat după aproximativ două ore, liderii sindicali spunând că au trimis un memoriu administratorului judiciar, în care cer acordarea salariilor restante, dar şi încetarea războiului psihologic în rândul angajaţilor.
Urmărește
515 afișări
Noi proteste la Oltchim: Peste 300 de angajaţi cer salariile compensatorii în cazul unei concedieri colective care ar viza 1.000 de oameni (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)
"Noi am înţeles că peste 1.000 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă în perioada următoare. După discuţiile cu băncile, administratorul judiciar Gheorghe Piperea a cerut reducerea cheltuielilor de personal cu 37% la Oltchim, iar sindicatele spun că există două variante pentru a se reduce aceste cheltuieli: tăieri salariale sau concedieri colective. Mulţi dintre noi sunt de acord să fie concediaţi dacă se respectă contractul de muncă şi ni se acordă salarii compensatorii. Vrem să se respecte contractul colectiv de muncă. În combinat s-au făcut zilele trecute liste cu numărul de posturi care pot fi desfiinţate în fiecare secţie", a declarat un protestatar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Marii investitori în fondurile private de acţiuni se plâng că sunt blocaţi în China şi nu mai pot ieşi
-
Lumea înverzeşte: succese majore în lupta împotriva schimbărilor climatice
-
NORAD urmăreşte magia. Unde este Moş Crăciun acum?
Oamenii spun, de asemenea, că există restanţe salariale pe trei luni.
La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa pavilionului administrativ protestează aproximativ 300 de salariaţi, dar din secţii continuă să mai vină angajaţi.
Protestele s-au încheiat, liderii sindicali spunând că au trimis un memoriu administratorului judiciar, în care cer acordarea salariilor restante, dar şi încetarea războiului psihologic în rândul angajaţilor, ameninţaţi cu concedierea.
Mitingul s-a încheiat după aproximativ două ore, la acţiunea de protest participând aproximativ 500 de angajaţi ai combinatului, care spun că vor protesta zilnic, până când vor primi răspunsuri la solicitările adresate administratorului judiciar.
"Cerem acordarea salariilor restante, lichidarea pe decembrie 2012 şi avansul pe ianuarie 2013, ambele fiind inclus în masa credală. Solicităm şi lichidarea pe februarie şi avansul pe martie, care trebuia luat ieri, tichetele de masă pe lunile ianuarie şi februarie, dar şi prima de 50 de lei care se cuvenea salariatelor de 8 martie. Sindicatul Liber Oltchim revendică încălcarea unilaterală de către administratorul judiciar al Oltchim a clauzelor salariale prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă", a declarat, marţi, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.
Diculoiu a precizat că aceste solicitări au fost incluse într-un memoriu transmis administratorului judiciar, în care angajaţii cer şi un răspuns în ceea ce priveşte repornirea combinatului şi demersurile pentru primirea celor 45 de milioane de euro necesare repornirii unităţii la capacitatea de 65 la sută, bani fără de care Oltchim "riscă să intre în faliment".
"Am cerut administratorului judiciar să prezinte până pe 31 martie 2013 programul de repunere eşalonată în funcţiune a instalaţiilor, de repornire a acestora, prin care să ajungem de la o capacitate de producţie de 5-6 la sută cât avem în prezent la 65 la sută. Am cerut administratorului judiciar şi celui special ca până pe 30 aprilie să repună în funcţiune petrochimia de la Piteşti, ea fiind singura variantă de funcţionare a Oltchim, în sistem integrat, profitabil. Am cerut ca până în iunie 2013 Oltchim să fie privatizată împreună cu Rafinăria Arpechim, poziţie îmbrăţişată şi exprimată şi de ministrul Varujan Vosganian", a mai spus Diculoiu.
Sindicatul a mai cerut administratorului judiciar "să înceteze războiul psihologic declanşat în rândul angajaţilor Oltchim, ameninţaţi cu concedierea", solicitând şi ca orice investitor care este dispus să investească 45 de milioane de euro la combinat "să fie acceptat la negocieri".
"Facem apel către Preşedinţia României, Guvern, Ministerul Economiei să prezinte strategia de funcţionare a Oltchim pe termen scurt, mediu şi lung. Vrem reluarea producţiei la 65 la sută în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim, situaţie în care, pe lângă 3.300 de salariaţi, pot fi salvaţi alţi 15.000 de angajaţi din judeţele Vâlcea şi Argeş care lucrează în firme care depind de Oltchim. Altfel, din 3.300 rămânem 700 şi ulterior ne paşte falimentul. Am convenit cu oamenii că până nu primim răspunsuri să protestăm în fiecare zi de lucru, începând cu ora 9.00", a mai spus preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.
Angajaţii Oltchim au protestat şi săptămâna trecută, solicitând plata salariilor restante, garanţia locurilor de muncă şi repornirea unităţii la parametri normali de funcţionare.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe