Noi reglementări privind aplicarea statutului poliţistului, pe recompense şi răspundere disciplinară

Guvernul a aprobat, miercuri, normele de aplicare a prevederilor Legii privind statutul poliţistului, referitoare la acordarea recompenselor şi răspunderea disciplinară, procedura cercetării prealabile, stabilirea şi aplicarea sancţiunilor disciplinare şi activitatea Consiliului de disciplină.

Urmărește
1249 afișări
Imaginea articolului Noi reglementări privind aplicarea statutului poliţistului, pe recompense şi răspundere disciplinară

Noi reglementări privind aplicarea statutului poliţistului, pe recompense şi răspundere disciplinară (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

În ceea ce priveşte acordarea recompenselor, Hotărârea aprobată de Guvern stabileşte că acestea se acordă "cu obiectivitate, în mod echitabil şi principial", în scopul recunoaşterii publice a meritelor poliţistului care se evidenţiază în mod deosebit în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi a misiunilor, precum şi pentru motivarea personalului în vederea obţinerii unor rezultate mai bune în activitatea profesională.

Totodată, prin actul normativ se instituie unele reguli privind parcurgerea procedurii disciplinare faţă de poliţiştii care au săvârşit fapte ce pot constitui abateri disciplinare.

"Astfel, se reglementează răspunderea disciplinară, respectiv: cadrul procedurii disciplinare, citarea poliţistului cercetat, exercitarea drepturilor poliţistului cercetat, suspendarea şi încetarea suspendării procedurii disciplinare, desemnarea unor persoane în cadrul procedurii disciplinare (criterii de desemnare, cazuri de abţinere şi recuzare a poliţiilor implicaţi în procedura disciplinară), termene procedurale", se arată în comunicatul Guvernului, menţionându-se faptul că Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte cadrul normativ specific raporturilor de serviciu ale poliţiştilor, printre care şi aspecte referitoare la răspunderea disciplinară.

Tot în şedinţa de miercuri, Guvernul a modificat şi completat Hotărârea privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti.

"Hotărârea de Guvern stabileşte un nou model al legitimaţiei de serviciu pentru poliţiştii de poliţie judiciară detaşaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie. Legitimaţia de serviciu va conţine numele şi prenumele titularului, prenumele tatălui acestuia, gradul profesional şi fotografia acestuia. De asemenea, va conţine precizarea «POLIŢIA JUDICIARĂ-Direcţia Naţională Anticorupţie», precum şi data emiterii şi data până la care este valabilă", se arată în comunicatul de presă al Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici