În ceea ce priveşte acordarea recompenselor, Hotărârea aprobată de Guvern stabileşte că acestea se acordă „cu obiectivitate, în mod echitabil şi principial”, în scopul recunoaşterii publice a meritelor poliţistului care se evidenţiază în mod deosebit în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi a misiunilor, precum şi pentru motivarea personalului în vederea obţinerii unor rezultate mai bune în activitatea profesională.
Totodată, prin actul normativ se instituie unele reguli privind parcurgerea procedurii disciplinare faţă de poliţiştii care au săvârşit fapte ce pot constitui abateri disciplinare.
„Astfel, se reglementează răspunderea disciplinară, respectiv: cadrul procedurii disciplinare, citarea poliţistului cercetat, exercitarea drepturilor poliţistului cercetat, suspendarea şi încetarea suspendării procedurii disciplinare, desemnarea unor persoane în cadrul procedurii disciplinare (criterii de desemnare, cazuri de abţinere şi recuzare a poliţiilor implicaţi în procedura disciplinară), termene procedurale”, se arată în comunicatul Guvernului, menţionându-se faptul că Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte cadrul normativ specific raporturilor de serviciu ale poliţiştilor, printre care şi aspecte referitoare la răspunderea disciplinară.
Tot în şedinţa de miercuri, Guvernul a modificat şi completat Hotărârea privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti.
„Hotărârea de Guvern stabileşte un nou model al legitimaţiei de serviciu pentru poliţiştii de poliţie judiciară detaşaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie. Legitimaţia de serviciu va conţine numele şi prenumele titularului, prenumele tatălui acestuia, gradul profesional şi fotografia acestuia. De asemenea, va conţine precizarea «POLIŢIA JUDICIARĂ-Direcţia Naţională Anticorupţie», precum şi data emiterii şi data până la care este valabilă”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.