- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noi reguli pentru construcţia şi modernizarea spitalelor
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a aprobat joi un nou act normativ care prevede reguli pentru construcţia şi modernizarea spitalelor. România are peste 400 de spitale care funcţionează în 1.363 clădiri, majoritatea construite pe baza unor normative vechi.
Noi reguli pentru construcţia şi modernizarea spitalelor
Normativul de construcţii în vigoare este vechi de 25 de ani, datează din 1997 şi nu mai oferă soluţii moderne pentru construcţia şi modernizarea spitalelor, a subliniat ministrul.
În România există peste 400 de spitale care funcţionează în 1.363 clădiri, majoritatea acestora fiind construite pe baza unor normative vechi.
”Avem nevoie de reglementări moderne, adaptate normelor europene pentru construcţia de spitale noi şi pentru modernizarea şi restructurarea clădirilor actuale. Acestea sunt condiţii de bază pentru o infrastructură spitalicească modernă şi servicii sanitare adecvate oferite cetăţenilor”, declară Cseke.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Normativul se aplică pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea construcţiilor cu funcţiunea de spital, a incintelor şi terenurilor aferente, prevăzute a se realiza în România, în vederea alinierii prevederilor la normativele europene, respectiv la cerinţele tehice şi funcţionale, precum parametrii de proiectare şi funcţionare a sistemelor de ventilare, climatizare şi condiţionare.
Noul normativ permite elaborarea unor proiecte cu fluxuri medicale şi instalaţii corecte, reducând, în acest fel, posibilitatea interferenţelor dintre circuitele medicale. ”Instalaţiile corect proiectate şi executate reduc semnificativ riscul apariţiei infecţiilor nosocomiale, a incendiilor, adică a evenimentelor din care pot rezulta pierderi de vieţi omeneşti”, a precizat ministrul dezvoltării.
Ministrul a subliniat că o altă modificare semnificativă adusă de noile normative reprezintă corelarea lor cu referinţele medicale stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru buna funcţionare a spitalelor.
Documentul stabileşte prevederile tehnice şi condiţiile minime de calitate pe care trebuie să le asigure construcţiile cu funcţiunea de spital (indiferent de profilul şi capacitatea acestora), pe întreaga durată de existenţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Noile normative pentru construcţia spitalelor vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO