- În spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, potrivit unui comunicat al Prefecturii Bucureşti.
- Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
- STB SA va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deserveşte, în scopul diminuării aglomeraţiei din vehicule şi staţii, mai ales la orele de vârf. În autobuze şi troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din faţă, iar coborârea pe celelalte uşi. În tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin uşa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uşi.
- STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măştii de protecţie şi a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video şi prin afişare în mijloacele de transport în comun.
- Metrorex SA va informa şi îndruma publicul călător prin instalaţiile de sonorizare despre situaţiile de aglomerare apărute şi îl va informa asupra obligativităţii de a păstra distanţarea fizică şi de a purta corect masca de protecţie.
Confuzie la prefectură
Timp de aproape o oră, subprefectul Antonela Ghiţă, care are acum atribuţii de prefect, nu a reuşit să explice concret ce însemnă formularea „spaţiile publice”.
Fostul prefect al Capitalei a explicat, la Aleph News, că decizia de duminică a CMBSU este deja prezentă în ordinul comun al MAI şi MS.
„Ea a fost aplicabilă pe toată perioada şi încă este aplicabilă. Sensul acelei prevederi este că se instituie obligativitatea purtării măştii în târguri, pieţe, staţii de mijloace transport în comun şi dacă Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă consideră necesar. Atunci ar putea să instituie obligativitatea şi în alte spaţii cu potenţial de aglomerare cum a făcut-o în momentul în care au început şcolile. Şi atunci a fost instituită. Şi astăzi este în vigoare purtarea măştii de protecţie pe o rază de 50 de metri în jurul şcolilor”, a spus Alin Stoica.
Fostul prefect a mai spus că, dacă se va considera necesar, CMBSU, la solicitarea DSP, va putea, de exemplu, să instituie măsura obligativităţii purtării măştii în exterior pe străzile aglomerate, cum ar fi Cnetrul Vechi sau Calea Victoriei atunci când circulaţia este pietonală.
„În acest moment, după cum arată prevederea din CMBSU, este doar transpunerea acelui ordin care era deja în vigoare. Deci, nu aduce nimic nou, nu e obligatorie purtarea măştii peste tot în exterior, ci doar în zonele indicate în mod expres, pieţe, târguri, staţii, mijloace de transport in comun”, a lămurit Alin Stoica.