Noi viituri pe Suceava, Siret şi Prut, specialiştii ANAR încearcă să le controleze prin acumulări - VIDEO

Specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR) intenţionează să atenueze cu ajutorul acumulării Bucecea noul val de viitură aşteptat pe Siret dinspre Ucraina, pentru ca acesta să nu se suprapună cu o altă viitură aşteptată în orele următoare pe râul Suceava.

Urmărește
257 afișări
Imaginea articolului Noi viituri pe Suceava, Siret şi Prut, specialiştii ANAR încearcă să le controleze prin acumulări - VIDEO

Noi viituri pe Suceava, Siret şi Prut, specialiştii ANAR încearcă să le controleze prin acumulări (Imagine: Liliana Bujdei/Mediafax Foto)

"Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele zile, în orele imediat următoare este aşteptată o nouă viitură pe râul Suceava", care colectează prin toţi afluenţii săi precipitaţiile acumulate în ultimele ore în judeţul Suceava, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al ANAR.

Conform datelor ANAR, în acest moment "este depăşită cota de pericol cu peste 1,5 metri la staţia Iţcani".

"În cursul nopţii, viitura (de pe Suceava, n.r.) va ajunge din râul Suceava în râul Siret", se mai arată în comunicatul ANAR.

Pe de altă parte, conform datelor primite de experţii ANAR de la omologii ucraineni, debitele Siretului şi Prutului cresc.

Pentru a întârzia viitura care se propagă din Ucraina către România pe râul Siret, conducerea ANAR a dispus ca, din acumularea Bucecea, să se reducă debitul cu circa 200 de metri cubi pe secundă, pentru a permite decalarea viiturilor de pe râurile Suceava şi Siret în punctul de confluenţă, iar nivelurile în aval pe sectorul Lespezi-Drăgeşti să fie comparabile cu cele de la prima viitură.

"Avem de-a face cu două viituri, una pe Siret şi alta pe Suceava, care va ajunge, evident, tot în Siret. Vom încerca să o atenuăm pe cea dinspre Ucraina în acumularea de la Bucecea, pentru a permite tranzitarea celei de pe Suceava fără probleme pentru diguri", au explicat, pentru MEDIAFAX, specialiştii ANAR.

Video Stirileprotv.ro

Pe de altă parte, vârful primei viituri de pe Siret care a tranzitat, în noaptea de marţi spre miercuri, zona Lespezi a trecut deja de Hălăuceşti şi se apropie de Nicolae Bălcescu-Roman, unde va ajunge în cursul nopţii de miercuri spre joi. Specialiştii ANAR prevăd că vârful de viitură va ajunge aici în jurul orelor 1.00 - 3.00.

"Echipele Apelor Române, împreuna cu cele ale IJSU, ale Armatei şi Jandarmeriei aflate la faţa locului, lucrează la consolidarea digului şi la stabilizarea infiltraţiilor", mai informează ANAR.

Specialiştii ANAR spun că debitul Prutului, în schimb, este în "uşoară scădere", ei vorbind şi despre o rezervă de 62 de milioane de metri cubi de apă care ar putea fi reţinuţi în acumularea Stânca Costeşti. Şi pe Prut este aşteptată o nouă viitură, în urma ploilor din Ucraina, însă aceasta va fi atenuată în barajul de la intrarea râului în România, de unde în prezent se evacuează mai multă apă, pentru a rămâne mai mult loc de retenţie.

"Menţionăm de asemenea că nu vor fi probleme la Rădăuţi, nivelurile Prutului fiind sub cele înregistrate în anul 2008", se mai arată în comunicatul citat.

Debitele Dunării, pe de altă parte, sunt şi ele peste cotele de pericol, apropiindu-se de cele istorice din 2006, în special pe sectorul Brăila-Galaţi.

Judeţele Bacău, Braşov, Brăila, Botoşani, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui şi Vrancea sunt sub avertizare cod galben de ploi până joi dimineaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici